ALVESTA 2023-7-14 KL. 13:00

Ny deckarserie för Alvestaförfattare

Av Thomas Edgren

ALVESTA. Storytel har skrivit ett treboksavtal med Alvesta-författaren Madeleine Gustafsson för en ny deckarserie. Detta efter succén med hennes förra ”Ett fall för Henny Hoff”.

Ny deckarserie för Alvestaförfattare
Madeleine Gustafsson, Alvesta, är aktuell med en ny deckarserie. Foto: Maria Lindberg.

Den första delen i nya serien, som går under arbetsnamnet ”Magda-serien” släpps hösten 2024 och den här gången lämnar författaren sina fiktiva miljöer och placerar handlingen i Växjö.

Madeleine Gustafsson romandebuterade våren 2021 med ”Mord på slottet”, den första delen i serien ”Ett fall för Henny Hoff”. Hennes varma, humoristiska deckarstil tog lyssnarna med storm och även de följande titlarna ”Mord i fjällen”, ”Mord i minnet” och ”Mord i nöd och lust” blev succéer. Serien har översatts och rönt framgångar på Storytel i Danmark och Finland.

Samtidigt som den något tafatta deckarhjältinnan Henny Hoff fortsätter att snubbla över olösta mord får nu hennes bästa vän, Magda, mer utrymme.
– Magda kom till liv i noveller som jag skrev för Storytel för några år sedan. När jag skapade henne ville jag använda mig av klichén av en sexistisk, arrogant polis – men låta karaktären vara en kvinna. Jag blev så förtjust i henne att hon fick följa med till ”Ett fall för Henny Hoff”. Med tiden har hon fått ta mer plats i handlingen och därför känns det naturligt att hon nu ska få en egen bok, säger Madeleine.

Den första ljudboken om Magda släpps hösten 2024 och blir startskottet för en ny svit där Magda och Henny tillsammans driver handlingen framåt. Men duons gemensamma resa startar faktiskt redan i den femte Henny Hoff-delen, ”Mord i falsett”, senare i år.
– Jag kallar den skämtsamt för en busshållplats i serien ”Ett fall för Henny Hoff” – en möjlighet för nya lyssnare att kliva på under resans gång. Sviten med Magda som huvudperson kommer att vara lite mörkare, men jag har alltid ambitionen att skriva spänning med en dos av humor och ett stråk av vemod.

Hur tänker du när du skriver?
- Jag brukar inte veta vem mördaren är när jag börjar skriva – men det visste jag i min senaste bok. Jag sitter ofta hemma och skriver men det kan variera mellan skrivbordet, soffan eller ute på gården. Jag skildrar fiktiva miljöer men oftast finns det kopplingar till den småländska miljön. Jag gillar verkligen det småländska landskapet med små sjöar, ängar och skogar. Jag läser gärna andra svenska deckarförfattare och det känns spännande att vara en del av denna typ av deckarmiljö. Det finns många bra deckarförfattare som jag se upp till, myser Madeleine för Lokaltidningen Växjö Alvesta.