ALVESTA 2022-9-19 KL. 08:26

I år blir det traktorrace i Moheda

Av Josefin Petersson

I år blir det traktorrace i Moheda
Utöver slalombanan mellan rundbalarna ska förarna också lyckas backa in i en form av parkeringsficka. Foto: Emma Norén

VEGBY/MOHEDA. Senaste gången det var traktorrace i Vegby utanför Moheda var 2019, den 25 september är det dags för det igen efter tre års uppehåll under pandemin. Som arrangörer står som vanligt Moheda LRF och Västra Norrvidinge LRF, de har tillsammans anordnat traktorraceet i över 10 år.

Traktorracet i Vegby utanför Moheda brukar årligen locka mellan tre och fyra tusen besökare, utöver själva traktorracet är det även en stor utställningsyta med mat och åtta huvudsponsorer med stora montrar och sedan har de även ett 30 tal utställare med mindre montrar.

Utöver det anordnas det även flera aktiviteter för barnen, både transport med häst och vagn, ponnyridning och hoppning i både halmbalar och eventuellt även en hoppborg.

Tävlingen inleds med uttagningslopp där man kör mot varandra hela tiden, det är en bana med rundbalar som man ska köra runt, som är ett par hundra meter lång. Under tiden kommer det bli väldigt uppkört och det ställer högre krav på förarna, samtidigt som de vill vara snabbast och ge en show. Men det gäller att ta det försiktigt, nuddar förarna balarna så läggs det på extra tid. Utöver det ska förarna också lyckas backa in i en form av parkeringsficka.

Inträdet kostar 100 kronor och tio kronor av det skänks till cancerforskning, både till exempel bröst- och prostatacancer. Barn under tio år går in gratis. Utställningsområdet öppnar vid 10:00, de tävlande presenteras vid 11:30 och själva tävlingen drar i gång vid 12:00 och då börjar de med politikerraceet, sedan blir det prisutdelning någon gång vid cirka 14:30.

– Det känns fantastiskt och ha kommit så långt, detta är något vi har planerat för länge och funderat över ifall det går att genomföra. Men vi är taggade att äntligen kunna köra en ny omgång av vårt traktorrace. Sedan vet vi inte hur besökarna ställer sig till att träffa andra människor, kanske är man fortfarande reserverad för att gå ut, andra kanske ser fram emot att träffa folk igen. Vi hoppas i alla fall på bra väder och det är en dag för hela familjen, säger Mikael Lindberg, Moheda LRF.

Cirka 20 förare har anmält sig till traktorracet i år och det är både långväga förare som har åkt 10 till 15 mil för att komma dit, samtidigt som det även är med lokala förmågor. Utöver det kommer även två Alvesta politiker göra upp i en egen kamp.

Josefin Petersson