VÄXJÖ 2022-11-7 KL. 09:37

Träning och rörelse - en lösning för viktnedgång?

Av Josefin Petersson

Nej, faktiskt inte. Mer träning och aktivitet har inte en direkt koppling till viktnedgång. Det är i regel en korrelation snarare än en direkt relation. Många av er som läser detta känner garanterat igen sig. Man tränar och rör på sig mer än vanligt men vikten och magen sitter fortfarande kvar.

Träning och rörelse - en lösning för viktnedgång?
Thom Andersson, krönikör. Foto: Pressbild



Varför är det så? Ett snabbt svar på det, och väldigt förenklat, är att kroppens tappade energiunderskott (även känt som kaloriunderskott) vid mer aktivitet kompenseras väldigt enkelt vid kommande måltid/måltider. Detta sker för att kroppens hormoner känner av att energiförråden är tömda, och behöver fyllas på. Man äter helt enkelt mer, eller mer kalorität mat än innan den ökade aktivitetsnivån.

Ska man främja ett kaloriunderskott måste man börja i rätt ände helt enkelt. På något sätt behöver intaget av kalorier vara lägre än utgifterna av kalorier, även känt som ”CI/CO” (calories in, calories out). Det enklaste sättet för detta är att hitta mat som innehåller lägre kalorier, men som samtidigt ger en stor mängd mat. Att gå hungrig på en diet är sällan en bra idé (till dig som vill tävla i kroppsbyggning/fitness, ni går inte under denna kategorin, ni kommer vara hungriga oavsett).

Så innebär detta då att det är lönlöst att träna och röra på sig? Svaret är väl ganska uppenbart. Nej givetvis inte. Att träna är hälsosamt på många sätt, och avser man att tappa sina överviktskilon är träningen ett starkt komplement. Som nämnt ovan så förbrukar man mer kalorier vid mer aktivitet, vilket i sin tur gör att man kan äta mer mat vid en eventuell viktresa.

Mer mat = mer näring, mer näring = bättre välmående. Välmående är en oerhört viktig komponent för en lyckad viktresa.

Så i vilken ände ska man börja? Svaret är redan skrivet - tänk på vad du äter, och ät inte bara bra fem dagar i veckan. Som vi säger på STEAM, det är sju dagar på en vecka, inte fem. För tro mig, man kan äta ikapp fem dagars kaloriunderskott på de resterande två dagarna på veckan, det är aldrig svårt. Efter att kostplanen är lagd, lägg träningen på en rimlig nivå. Om kaloriunderskott finns, har man också ett direkt energiunderskott (kalorier = energi). Att minska kroppens energiintag kraftigt och öka energiförbrukningen samtidigt låter väl inte som en hållbar ekvation? Ta små steg, se hur vågen rör sig, och justera därefter.

Gör det hållbart, gör det smart. Är det svårt? Ta hjälp av någon kunnig!

Kör hårt och lycka till!



SENASTE E-TIDNING


Fler E-tidningar

SENASTE I VÄXJÖ

Fler nyheter

MEST LÄSTA VÄXJÖ

Fler nyheter