Av Hans Nilsson
KRONOBERG. Det går fortsatt trögt för företagen i Kronobergs län, enligt ny statistik från Svenskt Näringsliv.
- Det krävs en ansvarsfull avtalsrörelse och fler tillväxtfrämjande politiska beslut. Annars riskerar de kärva ekonomiska tiderna att fortsätta, säger Ulrica Bennesved, regionchef på Svenskt Näringsliv i Kronoberg i en presskommentar.
Efter tio kvartal i rad med svag konjunktur är det fortfarande kärvt för företagen i Kronobergs län.
Det visar Svenskt Näringslivs företagarpanel för första kvartalet.
Uppgången i konjunkturen dröjer och ger särskilt stora utmaningar i Kronobergs län.
Kronoberg är det län som procentuellt har haft sämst utveckling i försäljningsvolym under de senaste tolv månaderna, enligt den nya statistiken.
Förändringarna är små jämfört med förra kvartalet, men det är en utdragen lågkonjunktur nu som sätter tydliga spår, konstaterar Svenskt Näringsliv.
Alla de företag i Kronoberg som svarat i Svenskt Näringslivs företagarpanel säger att läget är sämre än normalt - både i investeringar och antal anställda och försäljning.
- Vi har haft tio kvartal i rad med svag konjunktur, så det är inte konstigt att företagen ser dystert på framtiden. Nu måste de få goda förutsättningar att bidra till en återhämtning i svensk ekonomi, förklarar Ulrica Bennesved på Svenskt Näringsliv i Kronoberg.
Många av länets företag skulle vilja anställa och växa, men de avvaktar. Det har inte bara med konjunkturen att göra utan även med kompetensförsörjningen.
- De strukturella problemen på arbetsmarknaden blir bara tydligare. Trots att arbetslösheten närmar sig 9 procent har företagen svårt att rekrytera personer med rätt kompetens.
- I längden kan de här matchningsproblemen bidra till att öka det redan stora utanförskapet. Med andra ord krävs reformer med sikte på att fler ska bli självförsörjande, säger Ulrica Bennesved.
Företagen anser också att tillväxten hämmas av krångliga regler och höga arbetsgivaravgifter och sjuklönekostnader. Oron för brister i elförsörjningen är också stor bland Kronobergs företag - särskilt i den energiintensiva industrin.
- Här måste det till politiska grepp som grundar sig i förståelse för näringslivets viktiga roll. Utan framgångsrika företag kommer vi inte heller att få ett framgångsrikt Sverige, anser Ulrica Bennesved.
hans nilsson