VÄXJÖ 2023-11-6 KL. 10:19

Öster siktar på Allsvenskan - med Natalie som vice klubbdirektör

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Sportsligt är nog många av Östers fans lite besvikna i år - men när det gäller ekonomin har klubben gått som en raket. Nu kan Östers IF därför göra en storsatsning med Natalie Serrate som försäljnings- och marknadschef och med målet att gå upp i Allsvenskan nästa år.
- Det känns fantastiskt att få det här förtroendet, säger Natalie Serrate, som även går in som vice klubbdirektör.

Öster siktar på Allsvenskan - med Natalie som vice klubbdirektör
- Innan satt en person på flera stolar och gjorde allt, nu görs organisationen om i Öster och blir mer tydlig och rollerna renodlas mer, säger Natalie Serrate, som nu blir försäljnings- och marknadschef och vice klubbdirektör. Foto: Hans Nilsson


Efter Östers match mot Brage hemma, där man vann med 1-0, och vinsten mot Östersund borta den 4 november med 2-1 återstår bara matchen mot Sundsvall på Visma Arena i Växjö den 11 november.
Många hade hoppats att Öster skulle gå upp i Allsvenskan i år. Chansen finns fortfarande kvar att nå en kvalplats till Allsvenskan.
Även om det inte gått så bra rent sportsligt för Östers IF som många hade drömt om så har ekonomin haft en så positiv utveckling att man nu kan göra en storsatsning på framtiden.
Från 2021 till 2023 har omsättningen ökat från drygt 40 miljoner kronor till 60 miljoner kronor. Publiksnitt har ökat från 2500 till 4000 - en ökning med hela 60 procent.

Öster som koncern är med andra ord i en väldigt expansiv fas sedan 2021. Man har bland annat ökat marknadsintäkterna, intäkterna från merchendise, matchdagsintäkter och transferintäkter.
Klubben tog dessutom över driften av Östergatans resturang 2021 och det har också stärkt Östers varumärke och ekonomi.
Allt det här innebär totalt sett innebär att det finns mer pengar till att förstärka organisationen och nå det stora mål att Öster ska bli ett allsvenskt lag igen.

Man söker nu ytterligare en säljare till organisationen samtidigt som Natalie Serrate, som varit ansvarig för försäljnings- och marknadsansvarig nu blir chef för samma områden och vice klubbdirektör.
- Innan satt en person på flera stolar och gjorde allt, nu görs organisationen om och blir mer tydlig och rollerna renodlas mer. Nu ska vi jobba mer proffsigt och målnedvetet med marknadsföringen och försäljningen och bland annat bjuda in till fler träffar med våra partners, alltså sponsorer, förklarar Natalie Serrate.
- Jag får en utökad roll, det är jättekul och jag är verkligen stolt. Öster vill vara en klubb för alla i samhället och det triggar mig. Nu får jag också ett helhetsansvar för koncernens försäljnings- och marknadsarbete och med restaurangen Östergatan, allt runt matcherna, merchandisen och shopen.
Den här nya organisationen gäller genast, skriver klubbdirektören Jens Magnusson på Östers hemsida. Han pekar på att den starka utveckling Öster haft startade på allvar inför 2022 med en ny paketering och med affärsnätverket Österfamiljen som togs emot positivt av marknaden.

Jens Magnusson lyfter också fram Natalie Serrate och slår fast att Öster haft en fortsatt positiv utveckling sedan hon kom in fullt ut inför 2023. På bara ett år har Natalie Serrate satt spår i klubben och fått ett mycket större ansvar.
- Jag tror att är man bara nyfiken, driven och ambitiös så finns det oändliga möjligheter i livet rent generellt, förklarar Natalie Serrate.
- Sedan är det också så att efter att Jens kom tillbaka efter en vända i Norrköping så har biljetteintänkterna ökat och vi har fått fler partners. Det är tack vare Jens, lägger hon till.

Även om det inte blir Allsvenskan i år så deppar man inte i Öster för det. Nu bygger man vidare för att bli ännu starkare med målet att gå upp nästa år.
- Det stora målet som man satte upp 2021 var att vara tillbaka i Allsvenskan senast 2025. Nu är vi ett stabilt lag i toppen av Superettan, vi kom trea förra året och fick kvala då, och i år är vi med bland de bästa också, berättar Natalie Serrate.
hans nilsson


Det stora målet Öster satte upp 2021 är att vara tillbaka i Allsvenskan senast 2025, förklarar Natalie Serrate. Foto: Hans Nilsson