VÄXJÖ 2023-10-24 KL. 18:47

”Ministerns besök är ett lyft för Araby”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Lars Emilsson, platschef på Atea i Växjö, är stolt över att socialministern är intresserad av Miniorlandslaget - en satsning som företaget gör ihop med IFK Växjö i Araby.
- Vi är jättestolta, det här är ett lyft för Araby, säger Lars Emilsson vid socialminister Jakob Forssmeds besök.

”Ministerns besök är ett lyft för Araby”
Lars Emilsson, platschef på Atea i Växjö, och Ferdos Ahmed som är en av de föräldrar i Araby som engagerat sig som ledare i träningen med Miniorlandslaget. Foto: Hans Nilsson


IT-företaget Atea har varit huvudsponsor åt Svenska Friidrottsförbundet i flera år.
För några år sedan startade Atea i samarbete med föreningar ute i landet en lokal satsning på friidrott för barn.
Man kallar det Miniorlandslaget. Det sker i idrottssvaga områden för att barn och unga även där ska få chansen att engagera sig i friidrott och bli en del av föreningslivet.

Den 5 oktober 2022 drog Miniorlandslaget i friidrott igång på Araby Park Arena i Växjö i ett samarbete med IFK Växjö.
- Vi bjöd in IFK Växjö för att göra något bra i Araby. Vi på Atea har resurserna och IFK Växjö har kunskapen, förklarar Lars Emilsson på Atea.
- Vi har ett samhällsansvar som företag och vi vill göra en social insats. Visst finns det problem i Araby och det har skett dödsskjutningar, men vi kan inte vända dem ryggen för det. Araby är ju en del av vårt samhälle.

Varje onsdag klockan 17-18.30 sedan hösten 2022 tränar 40 till 50 barn i Araby friidrott med Miniorlandslaget i Araby Park Arena. Det är barn som går från årskurs 1 till 6 på Centrumskolan.
Atea står för låneskor till barnen och fruktlåda efter träningen och ersättning till ledare i IFK Växjö som är tränare åt barnen.

Man har även fått föräldrar att engagera sig och byggt en gemenskap kring aktiviteten.
Ferdos Ahmed är en av de föräldrar i Araby som engagerat sig som ledare i träningen med Miniorlandslaget. Hon har två söner som är med och tränar.
- Det här är fantastiskt. Barnen får träna och de är glada. Det är en jättefin aktivitet för barnen. Jag är lärare på Centrumskolan så jag känner barnen som är med här, förklarar Ferdos Ahmed.
Att en minister besöker Araby Park Arena och vill veta mer om deras verksamhet ger råg i ryggen.
- Det är stort och betyder mycket för Araby och för oss att han kommer hit. Vi bygger trygghet och gemenskap här och vi tror att Miniorlandslaget på sikt kan ge ökad mångfald i IFK Växjö om en del av barnen fortsätter till junioråldern, berättar Lars Emilsson.
- Vi hoppas att vi kan fortsätta och ta emot fler barn, för det är barn som står på kö för att få vara med, och vi hoppas att vi kan engagera fler föräldrar.
- Jag tror att fler företag i näringslivet i Växjö skulle kunna göra något tillsammans med föreningar i Araby, säger Lars Emilsson.
Växjö kommun är en tredje part i satsningen i Araby, påpekar Lars Emilsson.
- Kommunen är med i projektgruppen och är en garant för anläggningen och konferenslokalen. De har varit till stor hjälpt med kontakten och dialogen med barnen.
HAN NILSSON


Varje onsdag sedan hösten 2022 tränar 40 till 50 barn i Araby friidrott med ledare från IFK Växjö i Miniorlandslaget i Araby Park Arena. Foto. Hans Nilsson


Prischeck på 50 000 kronor
Miniorlandslaget i friidrott startade den 5 oktober 2022 på Araby Park Arena i ett nära samarbete mellan IFK Växjö och Atea i Växjö.
Årets Miniorlandslagsförening gick till IFK Växjö när det för första gången delades ut på Atea Friidrottsgalan på Cirkus i Stockholm den 24 januari 2023.
Under galakvällen fick man ta emot en vandringspokal och en prischeck på 50 000 kronor som ska användas för att utveckla verksamheten med miniorlandslag.