Av Hans Nilsson
VÄXJÖ. Kök11 på Honnörsgatan 15 i Växjö har de senaste åren satsat alltmer på event.
- Vi är en konferens-och lunchanläggning som kryddar med roliga event. Målet är att ha minst ett större event i månaden, nu i oktober har vi tre, förklarar Niklas Davidsson, ägare av Kök11.
Det var 2003 som kocken Niklas Davidsson startade Kök11 på det gamla regementsområdet I11.
På den tiden kändes det som att Kök11 låg en bra bit från centrum.
Men Kök11 har blivit en av Växjös mest besökta restauranger.
En av förklaringarna till det är att Kök11 ligger i Företagsstaden I11 - ett av Växjös mest expansiva områden med ett 90-tal företag och totalt runt 1 200 anställda.
- Vi ligger mitt i en företagsby. Det känns som att centrum i Växjö har flyttat utåt och kommit närmare oss de senaste åren, säger Niklas Davidsson, ägare av Kök11.
- En del har frågat mig om jag inte ska flytta in i stan, men jag trivs bra här. Det kan vara farligt att gapa över för mycket, då är det bättre att lägga fokus på det här.
- Men vi är nog rätt anonyma trots att vi försöker synas mycket, lägger han till.
En annan förklaring till att Kök11 är välbesökt är att Niklas Davidsson har skapat ett ställe som erbjuder alltifrån luncher och konferenser till catering, fester och event.
Luncherna brukar locka hundratals gäster varje vardag från klockan 11.30 till 13.30.
Detta samtidigt som man tar emot konferensgäster och levererar catering.
När det är kväll och helg dukar man upp för fest och evenemang.
- Vi satsar mycket på företag och konferenser, det är i stort sett konferens här varje dag. Det gäller att nyttja de stora lokaler vi har, berättar han.
Kök11 har tre konferensrum döpta till Majoren, Malajen och Generalen. Majoren kan ta upp till 150 deltagare.
Catering är en mycket viktig del i verksamheten.
- Vi har catering till privata fester och till stora företag som exempelvis Ikea i Älmhult. På Ikea har vi varit mycket genom åren med vår catering.
- Men vi har också matlagningskvällar som är populära. Företag får laga mat med vår personal i vårt kök från 18 till 20.30, och sedan sitter man ned och äter i två timmar tillsammans.
De senaste åren har Kök11 dessutom satsat mer på olika typer av event för att nå ännu fler besökare.
Men Niklas Davidsson har ingen ambition att skapa ett nöjesställe av Kök11 där man slinker in spontant en kväll.
Alla event bygger på biljettköp i förväg med middag som serveras av Kök11 till eventet.
- Vi har ett önskemål om att ha 10-12 stora event om året, men vi siktar inte på att konkurrera med nöjesställena inne i stan.
- Vi gör bara det vi själva tycker är bra, och som vi vet drar folk.
Den 8 november samarbetar Kök11 med Jazz i Växjö i en konsert med mat och dryck till.
Jazz i Växjö har bokat det amerikanska bluesbandet GA-20 från Boston, Massachusetts, till Kök11.
- Det är första gången vi gör något ihop med Jazz i Växjö, det ska bli kul.
Växjö Ölfestival har man haft i 12 år. På ölfestivalen har Kök11 haft Dregen, gitarrist i rockgruppen Backyard Babies, och Jesper Binzer, sångare och gitarrist i danska rockbandet D-A-D, på besök. De har båda varit med och gjort egna öl.
Förra året arrangerade Kök11 för första gången Växjö Dryckesfestival ihop med ölentreprenören Robert Andersson.
Den 11 oktober är det dags igen för dryckesfestivalen med öl, vin, mjöd och destillat.
Då kommer det finnas producenter på plats som säljer sina produkter och serverar smakprover av drycker, ost och chark.
Kök11 serverar bland annat smörrebröd och hamburgare under hela dagen.
- Det blir en riktigt bra mix. Förra året hade vi runt 500 besökare, nu hoppas vi på uppåt 600 besökare.
Den senaste åren har Kök11 dessutom haft DJ Clabbe och Rakt över disc på Kök11 för 50-plusare.
Det har varit standup med namn som Robin Paulsson, Viktor Klemming och Petrina Solange.
Man har haft livemusik med storbandsjazz av Ballroom Band och julkonsert med The Mats.
Det har ordnats Mordgåta med Teater Ginny och ”Pang i bygget” med Björn Elmgren.
Den 17-18 oktober och 24-25 oktober bjuds det på krogshow med partybandet Topp 3. Bandet består av Emil Mattisson, Elias Jakobsson och David Gustafsson, och de spelar covers på schlager, rock och svenska klassiker.
Den 1 november står Sofia & Sofia på scenen och gör låtar av Björn & Benny.
Kök11 har sju fast anställda, plus 20-30 extra personal på ett år. När det är event jobbar de med lite finare mat och dryck än vanligt.
- Det är kul för personalen att få göra lite annan mat. Då börjar man med att servera en välkomstdrink i restaurangen till gästerna. Sedan får de mingla innan de går in och sätter sig vid borden och äter middag, säger Niklas Davidsson.
Hans Nilsson
- Vi har ett önskemål om att ha 10-12 stora event om året, men vi siktar inte på att konkurrera med nöjesställena inne i stan. Vi gör bara det vi själva tycker är bra, och som vi vet drar folk, förklarar Niklas Davidsson. Foto: Hans Nilsson
- Vi har ett önskemål om att ha 10-12 stora event om året, men vi siktar inte på att konkurrera med nöjesställena inne i stan. Vi gör bara det vi själva tycker är bra, och som vi vet drar folk, förklarar Niklas Davidsson. Foto: Hans Nilsson
- Vi ligger mitt i en företagsby. Det känns som att centrum i Växjö har flyttat utåt och kommit närmare oss de senaste åren, säger Niklas Davidsson, ägare av Kök11. Foto: Hans Nilsson
- Vi ligger mitt i en företagsby. Det känns som att centrum i Växjö har flyttat utåt och kommit närmare oss de senaste åren, säger Niklas Davidsson, ägare av Kök11. Foto: Hans Nilsson
Luncherna på Niklas Davidssons Kök11 brukar locka hundratals gäster varje vardag från klockan 11.30 till 13.30. Foto: Hans Nilsson
Luncherna på Niklas Davidssons Kök11 brukar locka hundratals gäster varje vardag från klockan 11.30 till 13.30. Foto: Hans Nilsson
Kök11 har tre konferensrum döpta till Majoren, Malajen och Generalen. Majoren kan ta upp till 150 deltagare. Foto: Hans Nilsson