VÄXJÖ 2023-9-7 KL. 10:30

Hyllning till Björn Afzelius på Växjö Teater

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Björn Afzelius var vänstersångaren som blev folkkär med sånger som till och med dansbanden spelade.
Den 13 september kommer ”Sånger till friheten – en hyllning till Afzelius” till Växjö Teater. Hans gamla vänner och medmusikanter framför tolkningar av hans låtskatt.

Hyllning till Björn Afzelius på Växjö Teater
Musikerna Olle Nyberg, Mikael ”Nord” Andersson och Göran ”Guran” Blomgren hyllar Björn Afzelius på Växjö Teater den 13 september. Foto: PressbildBjörn Afzelius var smålänning, det är det kanske inte så många som tänker på. Men han föddes i Stensholm i Hakarps församling i Jönköpings län den 27 januari 1947 och avled den 16 februari 1999 i Göteborg.
Han blev ett av proggrörelsen stora affischnamn i Hoola Bandoola Band i början av 70-talet, men gjorde sedan en mycket framgångsrik solokarriär.

Björn Afzelius räknas nu till en av våra mest folkkära sångare och låtskrivare - och den mest framgångsrika samhällskritiska rockartisten i sin generation. Flera av de låtar Björn Afzelius sjöng in som ”Sång till friheten”, ”Till min kära”, ”Tusen bitar” och ”Juanita” har blivit en del av den svenska musikhistorien.

Musikerna Olle Nyberg, Mikael ”Nord” Andersson och Göran ”Guran” Blomgren spelade med Björn Afzelius.
Redan 2015 och 2016 reste de med turnén ”Tusen bitar” runtom i landet. De fick ett enormt gensvar med över 20 000 fans i publiken.
Nu ser de ”Sånger till friheten” som en naturlig och självklar fortsättning där de ihop med publiken för arvet efter Björn Afzelius vidare. De kommer bjuda publiken på en kväll fylld av tillbakablickar med anekdoter - och det utlovas magiska tolkningar av Björn Afzelius låtar.

Det är Olle Nyberg som står bakom initiativet till ”Sånger till friheten”. Han producerade flera av Björns plattor och spelade med honom i 15 år.
Hyllningskonserten på Växjö Teater den 13 september börjar klockan 19 och varar till 21.30.
hans nilsson