Av Hans Nilsson
KRONOBERG. Vildsvin är inte populära i våra trakter - men de kan bli till en resurs vid matlagning i köket. Det menar Länsstyrelsen Kronoberg som avslutat ett nationellt projekt med målet att utveckla vildsvinskedjan - från skog till bord.
- Vi har krattat manegen. Nu är det upp till både beslutsfattare och aktörer i kedjan att ta nästa steg, säger Ulf Larsson, nationell projektledare.
Från 2021 till 2025 har ett projekt pågått i landet för att vildsvin ska ses som en resurs i det svenska köket.
Vildsvinsförvaltning i samverkan – nationellt heter det.
Flera insatser har genomförts för att stärka hela vildsvinskedjan. Från jakt och hantering till försäljning och lokal samverkan.
Målet har varit att skapa praktiskt stöd för dem som vill ta tillvara på vildsvinet som resurs och bidra till en hållbar, fungerande livsmedelskedja.
- Vi har identifierat vad som krävs för att hela kedjan ska fungera bättre. Svaret är affärsutveckling och samverkan mellan jägare, markägare och livsmedelsföretag, säger den nationelle projektledaren Ulf Larsson.
Man har haft affärsutveckling för företagare som arbetar med vildsvinskött, utbildningar för jägare som vill sälja kött direkt till konsument, mallar för samverkan och avtal mellan jägare och markägare
informationsmaterial om vildsvin, jakt och regelverk.
Flera av projektets resultat har dessutom blivit konkreta verktyg som finns tillgängliga nationellt.
Nu finns vildsvinsportalen.se – en samlingssida med fakta, vägledningar och länkar för jägare, markägare och andra
Svinsmart som är en företagarhandbok som riktar sig till företagare som hanterar och säljer vildsvinskött
- Det finns ett tydligt behov av samlad och lättillgänglig information. Tidigare har kunskapen varit utspridd, men nu har vi ett nav som underlättar för alla i kedjan att hitta rätt stöd, säger Ulf Larsson.
Projektet är avslutat, men arbetet bara påbörjat, påpekar Ulf Larsson.
Han menar att det behövs en tydlig vilja från politiskt håll såväl som från markägare, jägare och livsmedelsbranschen att fortsätta utvecklingen.
För förutsättningarna finns, menare Ulf Larsson.
- Det handlar om att ta vara på en inhemsk resurs. En väl fungerande kedja från skog till bord är en tillgång, inte minst i ett beredskapsperspektiv, säger Ulf Larsson.
Men vildsvinskött är dessutom ett hållbart, närproducerat livsmedel med hög kvalitet, påpekar han.
Djuren lever fritt, köttet är naturligt och rikt på smak och det är utan tillsatser eller antibiotika. Samtidigt växer vildsvinsstammen snabbt, vilket skapar problem som trafikolyckor och skador på jordbruksmark.
Att ta tillvara köttet är därför både en lösning på ett växande problem och ett sätt att stärka svensk livsmedelsförsörjning.
Hans nilsson