Av Hans Nilsson
VÄXJÖ. En man i 30-årsåldern blev av med ett guldhalsband värt nära 30 000 krono på en resa nyligen.
När han begärde ersättning för halsbandet av försäkringsbolaget i Växjö sade de nej. Nu har han anmält försäkringsbolaget till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att hitta en lösning i tvisten.
Mannen skriver i sin anmälan till Allmänna reklamationsnämnden att halsbandet i 18 karat guld försvann vid en resa den 17 mars 2025.
Guldhalsbandet är enligt honom värt uppskattningvis 28 600 kronor.
Så fort han hade upptäckte förlusten av halsbandet anmälde han det till polisen och kontaktade sitt försäkringsbolag i Växjö.
Han vill att försäkringsbolaget ska ersätta honom för förlusten av guldhalsbandet, i enlighet med försäkringsvillkoren i hemförsäkringen.
Mannen lämnade in alla begärda handlingar till försäkringsbolaget.
En polisanmälan, ett kvitto på halsbandet, biljetter för resan och kommunikation och samtalsloggar som ska stödja hans skadeanmälan.
Trots detta avslog försäkringsbolaget hans ersättningsansökan.
Man avslog hans den med motiveringen att förlusten av halsbandet inte ansågs tillräckligt styrkt.
Dessutom anser bolaget att skadehändelsen inte uppfyllde kravet på att vara plötslig och oförutsedd enligt försäkringsvillkoren.
Mannen begärde att försäkringsbolaget skulle ändra sitt beslut och betala ut en skälig ersättning för det förlorade halsbandet enligt försäkringsvillkoren.
Ersättningen skulle motsvara halsbandets uppskattade värde om 28 600 kronor, med avdrag för eventuell självrisk, enligt mannen.
Men vid en omprövning vidhöll bolaget sitt avslag. Bolaget går inte med på någon ersättning.
Mannen har klagat till förskäringsbolaget kundombudsman och fått samma nekande svar där.
Därför begär han nu att ARN ska pröva hans ärende och hjälpa honom att få en rättvis bedömning.
Mannen motiverar sitt krav med på ersättning enligt flera punkter.
Han anser att detta är ett styrkt försäkringsfall i och med att han visat att han ägde halsbandet och att han förlorade det under en resa den 17 mars.
Det som styrker det är enligt honom en polisanmälan, inköpskvitto, kontoutdrag, resehandlingar och kommunikation.
Han menar att bevisbördan är uppfylld enligt principen om övervägande sannolikhet som gäller i konsumentförsäkringsärenden.
Bildbevis saknas, men han pekar på att annan dokumentation som kvitto och polisanmälan normalt sett är tillräcklig för att styrka ägande och förlust enligt ARN:s praxis.
Försäkringsbolaget har inte ifrågasatt kvittots äkthet eller presenterat motbevis, skriver han.
Mannen förklarar att förlusten inträffade plötsligt och oförutsett under en resa och att detta normalt sett omfattas av försäkringen.
Det finns inget krav på att kunna redogöra för varje detalj kring händelsen, menar han, utan en helhetsbedömning av omständigheterna bör vara tillräcklig.
Om det finns en tidigare skadehistorik är irrelevant för tidigare skador påverkar inte bedömningen av detta specifika fall, anser han.
Varje skadehändelse ska bedömas individuell, lägger han till. Ingen konkret oaktsamhet eller oredlighet har konstaterats från hans sida och han vidtog alla rimliga åtgärder efter förlusten, tycker han.
Han genomsökte sina tillhörigheter, kontaktade relevanta platser, anmälde till polisen och samarbetade fullt ut med bolaget.
Några belägg för grov vårdslöshet finns inte heller, enligt honom.
Han anser att han visade på aktsamhet och ansvarstagande genom att byta ut halsbandets lås tre månader före händelsen för att förbättra säkerheten.
Mannen skriver att han redogörelser har varit sammanhängande och uppriktiga. Kärnfrågan är att halsbandet förlorades under resan och att inga motbevis har presenterats av försäkringsbolaget som motbevisar hans framställning eller visar att undantagsvillkor är tillämpliga, slår han fast.
Hans slutsats är att han har fullgjort sina skyldigheter enligt försäkringsavtalet och presenterat tillräcklig bevisning för att styrka sin rätt till ersättning.
Därför bör försäkringsbolaget rekommenderas av ARN att betala ut skälig ersättning för hans förlorade halsband i enlighet med försäkringsvillkoren, skriver han.
Allmänna reklamationsnämnden kommer nu att pröva den här konsumenttvisten utifrån de uppgifter som finns i anmälan.
Om den är korrekt gjord så kommer myndigheten att lämna en rekommendation på hur tvisten ska lösas.
En majoritet av alla berörda företag följer ARN:s rekommendationer.
Hans Nilsson