VÄXJÖ 2025-4-25 KL. 18:00

Hästfolket nobbade islamistisk diktatur - Sandra Ruuda i Växjö hamnade mitt i debatten

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Falsterbo Horse Show tog in en sponsor från diktaturen Förenade Arabemiraten och bytte namn till Al Shira’aa Falsterbo Horse Show.
Det ledde till en storm av kritik från hästfolket i Sverige och hot om bojkott. Mitt i den stormen hamnade Sandra Ruuda i Växjö som ordförande i Svenska Ridsportförbundet.
- Jag blev överrumplad. Det här är inga enkla frågor. Vi välkomnade att avtalet bröts och det står vi fast vid, säger Sandra Ruuda.

Hästfolket nobbade islamistisk diktatur - Sandra Ruuda i Växjö hamnade mitt i debatten
- Sverige ser annorlunda ut idag, och alla ska vara välkomna till ridsporten. Det är en folksport och vi vill att den ska vara inkluderande, säger Sandra Ruuda i Växjö, ordförande i Svenska Ridsportförbundet. Foto: Pressbild/Svenska Ridsportförbundet

- Avtalet väckte frågor om kopplingen till ett odemokratiskt land och vi behövde analysera det på djupet. I debatten lyftes sedan röster med nya frågor om hur välkomnande och inkluderande vi är i Sverige.

Falsterbo Horse Show i Skåne är en oerhört viktig tävling för svensk ridsport.

Där samlas varje sommar runt 1 000 hästar och ryttare, över 700 funktionärer och lika många hästskötare.

Men det är mer än en tävling, det är en livsstil för hästfolk och en mötesplats för sponsorer, utställare, ryttare och publik.

Så när Falsterbo Horse Show i vintras presenterade sin nya titelsponsor från Förenade Arabemiraten och bytte namn till Al Shira’aa Falsterbo Horse Show tog det genast hus i helvete hos hästfolket i Sverige.

Utställare och publik hotade med bojkott och en våg av kritik och upprörda känslor sköljde över sociala medier.

Kritikerna pekade på att Förenade Arabemiraten styrs som en islamistisk diktatur med sharialagar, kvinnoförtryck, brist på yttrandefrihet och mänskliga rättigheter och hat mot HBTQ.

I media antyddes det att tävlingen hade sålt sitt namn till världens rikaste diktatorsfamilj.

Tävlingsledningen ansåg att pengarna kom från sponsorprinsessan - och inte från diktaturen.

Sandra Ruuda som bor i Gemla i Växjö kommun är ordförande i Svenska Ridsportförbundet.

Hon kastades in i den heta debatten och krävdes på svar från arga hästmänniskor som ansåg att förbundet inte agerade.

- Våra värderingar om demokrati och värdegrund i Sverige är inte till salu, det är något vi värderar högt, klargör Sandra Ruuda.

- Men det här är ingen enkel fråga och vi på förbundet hade ingen insyn i avtalet. Det var väldigt viktigt att vi tog oss tid att tänka över det.

Vad det handlade om var att Hennes höghet Sheikha Fatima från den kungliga familjen i Abu Dhabi hade gått in i ett 6-årigt samarbete med Falsterbo Horse Show.

Hon är en ung prinsessa och en hästälskare som är väldigt engagerad i ridsporten.

Sheikha Fatima har grundat Al Shira’aa Stables som har sitt säte i Förenade Arabemiratens huvudstad Abu Dhabi och som föder upp arabiska hästar - nu var man huvudsponsor för det svenskaste av alla hästevenemang.

- Frågan var om hon var en kvinnlig entreprenör med egna pengar som vill ha ett samarbete med oss i Sverige för att lära sig om våra värderingar eller om det fanns andra avsikter, säger Sandra Ruuda.

Sportwashing har blivit en metod för diktaturer där idrott används för att tvätta ett rykte.

Var det här ett försök av Förenade Arabemiraten att tvätta sitt rykte genom att hälla oljepengar över hästevenemanget?

Hade regimen skickat fram den unga kvinnan i detta syfte?

Tävlingsledningen förklarade att investeringarna från prinsessan i anläggningen skulle gagna hästar, ryttare, utställare och publik. Men till slut blev ändå pressen från kritikerna av samarbetet för stor.

Efter ett gemensamt beslut bröts avtalet mellan Falsterbo Horse Show och Al Shira’aa Stable.

- Man har lyssnat på kritikerna, men det är inte bara hästsportfolk som har kritiserat, utan det har även engagerat allmänheten och det har kommit kritik även i bredare lager, säger Sandra Ruuda.

Prinsessan Sheikha Fatima skrev i ett offentligt uttalande att hon var chockad över att hon och familjen bakom tävlingen utsatts för det hon kallar aggressiva medieattacker, förtal, hot och trakasserier.

Jana Wannius, ordförande i organisationskommittén för tävlingen skrev i ett pressmeddelande att hat och hot förekommit mot Al Shira’aa, mot H.H. Sheikha Fatima och mot honom och hans medarbetare.

- Jag vill inte ha hot och hat i ridsporten, och jag utgår ifrån att de polisanmäler det, säger Sandra Ruuda.

Till Sydsvenskan säger Jana Wannius att han ser prinsessan som en föregångare som ser till att kvinnor och män i ridsporten där nere tävlar på samma villkor.

Efter det här skrev en ung muslimsk kvinna i slöja som sysslar med hästsport en gästkrönika i hästtidningen Hippson.

Hon menar att debatten om Falsterbo Horse Show visade att inkludering är välkommen - men bara på vissa villkor.

Konflikten har nu lagt sig i frågan om Falsterbo.

Men frågan om inkludering inom ridsporten på ett mer generellt plan, utan koppling till de frågor som väcktes kring avtalet, har funnits länge, menar Sandra Ruuda.

- Frågan är alltjämt aktuell och vi ser själva ett behov av att vara mer inkluderande, säger Sandra Ruuda och fortsätter:

- Sverige ser annorlunda ut idag, och alla ska vara välkomna till ridsporten. Det måste vi leva upp till. Ridsporten är en folksport och vi vill att den ska vara inkluderande.

- Men hur öppna och välkomnande är vi egentligen för andra kulturer? Hur tar vi nästa steg? Det behövs en diskussion om det.

Hans Nilsson




Så här ser det ut varje varje sommar på Falsterbo Horse Show med inte bara hästar och ryttare, utan även funktionärer, sponsorer, utställare och publik. Foto: Pressbild


SENASTE E-TIDNING

Fler E-tidningar

Fler E-tidningar

SENASTE I VÄXJÖ

Fler nyheter

MEST LÄSTA VÄXJÖ

Fler nyheter