Av Hans Nilsson
VÄXJÖ. Antonio Aljajeh och Amir Tajari köpte Restaurang Futurum och öppnade matstället igen i slutet av februari i år. Nu kan de summera de två första månaderna.
- Det finns så mycket potential i det här stället, men fortfarande har en del svårt att hitta hit, säger Amir Tajari.
I juli 2024 försattes bolaget som drev Restaurang Futurum på Ljungadalsgatan 2 i Växjö i konkurs på egen begäran.
Men nya ägare trädde snart in i handlingen.
Amir Tajari och Antonio Aljajeh köpte Restaurang Futurum för att satsa på svensk husmanskost i huvudsak.
- Vi går in helhjärtat i detta, vi vet att restaurangen kan bli lika bra som den var för fem år sedan, förklarade de i en intervju i Lokaltidningen i december 2024.
Restaurang Futurum är deras största satsning hittills. De ser en mycket ljus framtid för Futurum.
Restaurangen har tidigare varit en populär träffpunkt på luncherna för hantverkare som elektriker, målare, rörmokare och snickare, minns Amir Tajari.
Dessutom finns det flera företag och myndigheter i området med många anställda som kan bli deras gäster.
Nu när Eko-hallen på andra sidan gatan har öppnat och drar mycket folk skulle det också kunna ge en del matgäster, tror Antonio Aljajeh och Amir Tajari.
I vintras satsade de stora pengar på att fräscha upp restaurangen.
Efter att ha målat om och renoverat lokalen och bytt ut en del maskiner i köket kunde Antonio Aljajeh och Amir Tajari öppna det klassiska stället igen den 24 februari 2025.
Man har nu två kockar, fem-sex personer på hel- och deltid och på timmar som jobbar i kassan eller med att servera och sköta disk och städning.
Här dukar man nu upp för 200 sittplatser varje lunch för 115 kronor och 99 kronor för pensionärer måndag till fredag klockan 11.00-14.30.
Det som erbjuds är en buffé med svensk husmanskost, vegetariska rätter, internationell mat, en rejäl salladsbar med bröd och efterrätter med kakor, tårta, godis och kaffe.
- Vår grillbuffé på torsdagar är dessutom väldigt upskattad. Men vi måste upp mer i volym med våra gäster varje dag, säger Amir Tajari och fortsätter:
- Vi kommer sänka priset efter klockan 13 till under 100-lappen så att alla kan ha råd att äta lunch ute.
Amir Tajari konstaterar att många inte har förstått att de har längre lunch nu på Restaurang Futurum än de tidigare ägarna hade.
- I 25 år var det 11.30-13.00 på Restaurang Futurum, och de har inte insett att vi har ändrat lunchen till 14.30, förklarar Amir Tajari.
- Alla vet nog inte heller att det är gratis parkering här utanför i två timmar, så man kan äta i lugn och ro på lunchen, lägger han till.
Med tanke på priset på 115 kronor måste man säga att lunchbuffén är väldigt generös jämfört med många andra matställen.
- Vi har slopat mellanhanden och köper allt kött och all fisk direkt från huvudleverantörerna. Det har vi sparat pengar på. På det sättet har vi fått ned priset på maten i buffén, förklarar Amir Tajari.
- Vi gör det för att få mer folk förstås, det ska ge en wow-känsla att komma till Futurum och se hur mycket som erbjuds i buffén till det priset.
- Vi ska leva på att vi har kvantitet i några månader nu på Futurum så att vi får mycket gäster.
Amir Tajari och Antonio Aljajeh driver dessutom två andra matställen tillsammans i Växjö: Mat & Prat på Arabygatan och restaurangen på Glasrikets Golfklubb i Växjö.
Däremot har de sålt Rössviks-Ladan i Urshult som de tidigare drev och Mat & Prat på Storgatan.
På Restaurang Futurum finns det en bra anläggning med högtalare i lokalerna. Det vill de utnyttja för bokningar av privata fester med dans och företagskonferenser på helger och kvällar.
- Planen är att vi ska satsa på dans- och diskokvällar för både unga och äldre så fort vi har fått alkoholtillståndet för Futurum, berättar Amir Tajari.
De vill också få igång sittningar med större sällskap och catering och de hoppas bland annat även kunna nå föreningar som ska ha möten och evenemang.
Amir Tajari och Antonio Aljajeh kommer erbjuda julbord och att ha öppet på helger när det är mors dag och fars dag och andra högtider när folk vill gå ut, säger de.
- Men på helger har vi bara öppet i restaurangen om det är någon som har bokat stället, klargör Amir Tajari.
Hans Nilsson
Det som erbjuds är en buffé med svensk husmanskost, vegetariska rätter, internationell mat, en rejäl salladsbar med bröd och efterrätter med kakor, tårta, godis och kaffe. Foto: Hans Nilsson
- Vi måste upp mer i volym med våra gäster. Vi kommer sänka priset efter klockan 13 till under 100-lappen så att alla kan ha råd att äta lunch ute, säger Amir Tajari. Foto: Hans Nilsson