VÄXJÖ 2024-2-9 KL. 19:32

”Framtiden för padel i Växjö ser ljus ut”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Flera hallar har lagts ned och det pratas om padelkris - men Johan Svensson på JS Padel som äger fem hallar tror på en ljus framtid för padelsporten.
- Vi är långsiktiga och vi är här för att stanna. Padel är en fantastiskt rolig sport, men det finns fortfarande för många padelhallar i Växjö. Om ett par år har det stabiliserat sig när spelandet har ökat ytterligare, säger han.

”Framtiden för padel i Växjö ser ljus ut”
Anton Lindkvist, hallansvarig på JS Padel i Växjö, och Johan Svensson. - Det kommer bli lagom med padelhallar i Växjö inom ett par år när intresset har ökat och då blir det bra för oss, säger Johan Svensson, ägare av JS Padel .Foto: Hans Nilsson


Under pandemin 2020 och 2021 var det stekhett med padel i Växjö och på flera andra platser i landet. Bokningstrycket var skyhögt. Att investera i nya padelhallar tycktes vara en bra idé. Det dök upp nya padelhallar som svampar ur jorden i Växjö och Kronoberg.
Till och med i Skir byggdes det en padelhall 2021 med fyra banor för 15 miljoner kronor vid den gamla skolan där Dänningelanda Bordtennisklubb håller hus, Padel & Sport Campus.

Padel är inte enbart en fluga, det är en enkel och lekfull sport som har kommit för att stanna. Enligt olika bedömningar kommer det vara hett med padel även i framtiden, förklarade Olle Hult, vd för Padel & Sport Campus Syd AB när han intervjuades i Lokaltidningen.
- Det håller jag med om, framtiden för padel ser ljus ut. Padel är en rolig sport som ger pulshöjande träning och som alla kan spela oavsett ålder, även äldre, förklarar Johan Svensson på JS Padel i Växjö.

Men bakslaget för padelsporten 2022 och 2023 går inte att bortse ifrån. Padelsporten genomgick ett stålbad.
We Are Padel, WAP, förlorade flera miljoner kronor i månaden och massor av anläggningar gick i konkurs. Konkurrenten PDL Padel United drabbades av ett liknande öde och stängde flera hallar i Sverige.

I Växjö lades PDL Center Växjö med två hallar på Norremark ned 2023. Nyligen gick dessutom PDL APP Arena på Arabygatan med 15 padelbanor i konkurs.
Redan i november 2022 hade We Are Padels hall i Växjö fått stängas. Då hade We Are Padels hallar i Ljungby och Alvesta stängts tidigare på grund av problem med lönsamheten.

Johan Svensson, som driver JS Fastigheter, tog för drygt ett år sedan över driften av We Are Padels hallar i Växjö, Oskarshamn, Nybro, Alvesta och Färjestaden.
JS Fastigheter ägde padelhallarna sedan tidigare och hyrde ut dem till We Are Padel. Han tror stenhårt på padelsporten.
- Spelandet har ökat sedan pandemin, många vill spela padel och jag tror att det kommer öka bland yngre. Problemet är att det skett en överetablering av padelhallar i bland annat Växjö på kort tid och att det finns för många banor, förklarar Johan Svensson.
- Men vi tänker långsiktigt och har tålamod. Det finns väl fyra-fem padelhallar i Växjö nu. Som det ser ut nu så räcker det med totalt 10-15 banor i Växjö.
- Det kommer bli lagom med hallar och banor inom ett par år när intresset har ökat ytterligare, och då blir det bra. Vi kan vänta ut det för vi har säkrat finansieringen till det vänder till lönsamhet igen. JS Padel är en mindre del av vår koncern, lägger han till.

I Växjö har JS Padel en hall med sex banor vid Kvarnvägen på Fläkten-området. Det var den här hallen We Are Padel drev till för drygt ett år sedan då JS Padel tog över driften.

Här jobbar Anton Lindkvist från Vislanda som hallansvarig. Han är en av de totalt sju anställda på JS Padels fem hallar.
- Jag började spela padel i Alvesta 2019, och jag tyckte direkt att det var otroligt roligt. Nu tycker jag ju i och för sig att alla racketsporter är roliga, berättar Anton Lindkvist.
- Men padel är dessutom en social sport eftersom man spelar två mot två. Man träffar mycket folk och lär känna nya människor. Sedan är det bra motion också som passar alla åldrar.

JS Padels hall i Växjö har mest bokningar runt lunchtid, och från 16-tiden på vardagar fram till sena kvällar är det ofta fullt med folk i hallen. På helgerna är det olika event som tar upp tiderna.
- Vi har just nu 70 lag i ligaspel här och vi märker att intresset ökar för ligaspelen. Många gillar att spela i den här hallen för att det är bra takhöjd och bra belysning, berättar Anton Lindkvist.
- Jag tror absolut att padelsporten har en framtid både i Sverige och utomlands. Utanför Sverige har intresset ökat markant sista året. Det är nog inte omöjligt att det kan bli en OS-sport med tiden, säger Anton Lindkvist.

hans nilsson


- Jag började spela padel i Alvesta 2019, och jag tyckte direkt att det var otroligt roligt, berättar Anton Lindkvist. Foto: Hans Nilsson



- Som det ser ut nu så räcker det med totalt 10-15 padelbanor i Växjö, säger Johan Svensson, och Anton Lindkvist håller med. Foto: Hans Nilsson