TINGSRYD 2025-4-26 KL. 11:00

Sparbanken Eken höll viktig föreläsning om ungas trygghet online

Av Josefin Petersson

Sparbanken Eken höll viktig föreläsning om ungas trygghet online
Från vänster Maria Dufva kriminolog och författare, Kristofer Hultén kommunpolisen i Tingsryd och Marika Damberg marknadschef på Sparbanken Eken. Foto: Sparbanken Eken

TINGSRYD. Hur kan vuxna stötta barn och unga i deras digitala liv? Den frågan stod i fokus när Sparbanken Eken bjöd in till en viktig föreläsning med kriminologen och författaren Maria Dufva samt kommunpolis Kristofer Hultén.

Den digitala världen skapar fantastiska möjligheter, men också utmaningar. Näthat, utpressning och osunda skärmvanor är idag en del av ungas vardag. För att öka kunskapen och ge vuxna rätt verktyg för att stötta barn och unga arrangerade Sparbanken Eken en kostnadsfri föreläsning på temat.

– Vuxna spelar en avgörande roll i att skapa en trygg digital miljö för barn och unga. Genom denna föreläsning ville vi ge föräldrar, skolpersonal och andra vuxna viktiga insikter och verktyg för att kunna stötta och vägleda. Maria kan också engagera på ett bra sätt när hon pratar, så alla som var där var överens om att det var en fantastisk nyttig föreläsning som gav mycket, berättar Marika Damberg, marknadschef på Sparbanken Eken.

Sparbanken Eken försöker fånga upp aktuella ämnen för människorna i regionen där vi verkar, eftersom de känner att de vill bidra med viktig kunskap inom olika områden, ett av dessa är säkerhet. Det är ett område som de jobbat med under flera år, dels genom att utbilda äldre kopplat till bedrägerier, men också digital säkerhet för företagare. Nästa steg inom orådet kände de var våra unga och deras tillvaro på nätet.

– Mycket handlar om att medvetandegöra det för vuxna, vad det faktiskt är som möter våra unga. Maria berättade om verkliga händelser där unga blivit utsatta och vad de kommit i kontakt med i olika forum, som vi tror är trygga, men det kan vara både spel och sociala medier. Bland det viktigaste handlade om att vi som vuxna måste intressera oss och inte bara säga att, det där kan jag inte eller, det är jag inte intresserad av. Det är kanske lättare sagt än gjort, men vi måste försöka få barnen att förstå att det är viktigt att de berättar om de är med om något. Många barn skam belägger sig själva när det hänt saker, men där är det viktigt att få dem att förstå att det inte är dem som gjort fel, berättar Marika Damberg.

Utöver Maria Dufvas kunskaper om ungas digitala beteenden gav Kristofer Hultén, kommunpolis i Tingsryd, under föreläsningen en bild av den aktuella situationen i närområdet.

– Vi ser en ökning av brott och kriminalitet som drabbar unga, allt från kränkningar och hot till mer organiserad brottslighet på nätet. Unga rekryteras in i kriminella miljöer genom sociala medier och spelplattformar. Vi har även en ökning av digitala bedrägerier och utpressning riktade mot unga. Föräldrar och andra vuxna behöver vara medvetna om dessa risker och våga prata med barn om vad som händer på deras skärmar. För oss är det viktigt att samverka med skola, föräldrar och andra vuxna för att stärka ungas trygghet, avslutar Kristofer Hultén, kommunpolis i Tingsryd.

Josefin Petersson