Av Cornelia Nilsson
TINGSRYD. För andra året i rad försöker Tingsryd att locka holländska medborgare till orten. Kommunen jobbar för att få en positiv inflyttningstrend och för att locka kompetent personal till företagen i Tingsryd.
I slutet på mars begav sig Tingsryd kommun tillsammans med, Ljungby kommun, Markaryds kommun och Region Kronoberg samt från Ljungby Business Arena och företagen Nibe och Konecranes till norra Europas största emigrantmässa i Houten, Holland.
Mässan har fler än 200 utställare som till exempel utländska arbetsgivare, rekryteringsföretag, fastighetsmäklare, flyttfirmor, utbildare och andra tjänsteleverantörer som hjälper besökare med deras emigrationsplaner. Rose-Marie Svensson, näringslivsutvecklare, var på plats på mässan i Holland. I år var det 14 000 besökare på mässan.
Hon berättar att anledningen till att de deltar är att det är en stor mässa där de tidigare har fått mycket positiv respons. Det är andra året i rad som Tingsryds kommun är med, efter ett tio år långt uppehåll.
– Holländarna vill gärna flytta till Sverige och har lätt att lära sig språket. Mässan är också bra eftersom det kommer dit många från andra länder. Både holländare och tyskar finns här i Tingsryd och det är lätt att nå dem, Rose-Marie Svensson, näringslivsutvecklare på kommunen.
Kommunen lyfter fram att Tingsryds kommun erbjuder ett unikt lugn och en stillhet som många söker, särskilt i kombination med närheten till service. Det finns dagligvarubutiker i varje tätort och all tänkbar service tillgänglig inom kommunen. De betonar också det natursköna läget, omgivet av sjöar och skogar, vilket särskilt tilltalar många från Nederländerna. Svensson berättar att det är vanligt att människor vill lämna Holland på grund av den täta bebyggelsen, och i stället söker de sig till ett mer öppet landskap med riklig natur.
Hon menar också att Tingsryd är en av Kronobergs mest populära kommun att flytta till.
– Jag skulle säga att vi nog har lite bättre läge än de övriga kommunern, mycket tack vare att vi har en stark besöksnäring och att många redan känner till Tingsryd. I vår marknadsföring lyfter vi fram vårt budskap ”Där livet är härligt”, som också är vår slogan.
Vad har ni fått för respons?
– Det har ännu inte hunnit hända så mycket efter årets mässa, men från förra året har några redan flyttat hit, och fler är på väg. Vi har också haft kontakt med personer vi mötte på mässan som i stället valde att flytta till andra orter där jobben fanns. De flyttar ju inte enbart för naturens skull, tillgången på arbete är en av de viktigaste faktorerna. För att kunna försörja sig och integreras i samhället behöver de en sysselsättning.
Tingsryds kommuns medverkan på mässan är ett långsiktigt arbete som förväntas att ge resultat först efter några år. Men responsen har varit bättre än förväntat. Hittills har åtta personer tagit steget att sälja allt de äger och flytta till Tingsryd. Enligt Svensson går det ofta i fyra steg för de flesta hon träffar, en process som tar tid, men som kan leda till en faktisk flytt.
– Första året är besökarna på mässan eftersom de börjat fundera och blivit intresserade av en eventuellt flytt till ett annat land. Andra året de kommer till mässan har de bestämt sig för att flytta, men vet inte vart. Tredje gången har de bestämt sig för att flytta till exempelvis Sverige. Då har de många gånger redan studerat svenska för att vara förberedd. Fjärde året flyttar de.
Om de ska besöka mässan kommande år är inget som Svensson själv bestämmer. Men eftersom de fick ett positivt gensvar förra året, hoppas Svensson att det blir av även nästa år. Beslutet ligger hos politikerna, och om det blir aktuellt kommer det att ske i samarbete med de andra kommunerna likt årets besök.
Cornelia Nilsson