NYHETER 2020-11-14 KL. 16:57

Elever vill skapa ett tryggare Växjö - ska nattvandra på helger

Av Hans Nilsson

Elever vill skapa ett tryggare Växjö - ska nattvandra på helger
- Vi vill göra skillnad i vårt samhälle, säger Sofia Wolff, Emma Eriksson, Ludvig Jevin och Simon Samuelsson som går på Procivitas i Växjö och som har startat SafeStreetsUF. Foto: Hans Nilsson


VÄXJÖ. I spåren av de personrån och överfall som har drabbat Växjö det sista året har en ökad otrygghet märkts hos ungdomar.
Fyra gymnasieelever på Procivitas i Växjö har fångat upp oron och startat UF-företaget SafeStreets för att skapa ett tryggare Växjö på helgnätterna.
- Vi vill göra skillnad i vårt samhälle, säger de.
Ett av de stora samtalsämnena bland ungdomar i Växjö är den ökade otryggheten och rädslan att bli utsatt för våld och rån och andra brott.
Det berättar Sofia Wolff, Ludvig Jevin, Emma Eriksson och Simon Samuelsson. De är 17 år och går andra året på Ekonomprogrammet på Procivitas Privata Gymnasium i Växjö.
- Ja, jag läser om det på sociala medier och jag hör mina kompisar prata om det ofta. Jag har hört tjejkompisar berätta hur de har blivit förföljda i centrum på nätterna av killgäng, säger Emma Eriksson, och de andra håller med.
När de skulle starta ett UF-företag var det just de här sakerna de kom att tänka på. De ville dra igång ett UF-företag som kan skapa en tryggare miljö i Växjö på helgnätterna.
Deras enkätundersökning bland eleverna på Procivitas visade att över 50 procent av de svarande känner sig otrygga när de är ute ensamma på nätterna i Växjö. De tre områden eleverna anser är mest otrygga är Araby, Centrum och Teleborg.
Det blev starten på företaget som fick namnet SafeStreets UF(Ung Företagsamhet). Idén är att de fyra eleverna ska trygghetsvandra i samarbete med företag i de centrala delarna av Växjö.
- Det blir mest centrum, kanske lite på Teleborg, säger Sofia Wolff.
SafeStreets UF kommer trygghetsvandra två helger i månaden med start nu i december och ibland kommer det att ske ihop med en vuxen person.
Hittills har de skrivit avtal med tre företag som vill sponsra dem.
- Företagen betalar oss för att vi är ute och trygghetsvandrar. Vi har ett paket för 4 000 kronor där vi erbjuder fyra timmars vandring från 22 till o2 på natten, och det andra är på 2 000 kronor för två timmar från 23 till 01, berättar Emma Eriksson.
SafeStreets UF finns på både Facebook, Linkedin och Instagram.
Folk kommer att kunna se vilka de är när de är ute på gatorna. De ska ha gula västar med SafeStreets som tryck på.
Frågan är om det här inte kan vara lite riskfyllt en sen natt i Växjö med fullt av påverkade ungdomar och gäng ute i vimlet.
- Vi har pratat med polisen om det och de tycker att det vi gör är bra. Det vi ska göra är ju att gå runt på stan och skapa trygghet, det kan handla om att hjälpa en person som är berusad eller förföljd av någon och ringa efter en taxi åt någon, säger Emma Eriksson.
- Vi får inte ingripa om vi ser ett slagsmål. Då ringer vi till polisen eller säger till vakter, klargör Ludvig Jevin.

hans nilsson


Simon Samuelsson, Sofia Wolff,. Emma Eriksson och Ludvig Jevin går på Procivitas Privata Gymnasium i Växjö. De har startat SafeStreetsUF för att skapa mer trygghet på gatorna i Växjö om helgnätterna. Foto: Privat



Sofia Wolff, Emma Eriksson, Ludvig Jevin och Simon Samuelsson som går på Procivitas i Växjö och som har startat SafeStreetsUF. De ska nattvandra för att skapa mer trygghet på gatorna i Växjö om helgnätterna. Foto: Hans Nilsson


Oro för brott får unga att begränsa sin vardag
Runt hälften av alla elever i årskurs 9 i Sverige har blivit utsatta för brott.
Bland tjejer är det vanligast att ha utsatts för stöldbrott, följt av sexualbrott, och bland killar är stöldbrott vanligast, följt av misshandel.
Det visar Skolundersökningen om brott 2019, som Brottsförebyggande rådet, Brå, publicerade nyligen.
Nära hälften av alla elever i årskurs 9 i Sverige undviker vissa platser, aktiviteter eller personer av oro för brott. Särskilt vanligt är det bland de elever som tidigare blivit brottsutsatta.
Elevers oro för brott gör att de begränsar sin vardag och sitt sociala liv.
Oron kan få dem att undvika att gå ut på kvällen eller undvika specifika personer eller platser och hålla sig borta från skolan.
Vanligast bland tjejer är att oro för brott medfört en begränsning i vardagen, 56 procent jämfört med 46 procent av killarna.
Bland pojkarna har andelen som uppger att de begränsas i sin vardag ökat från 37 procent 2015.