BUSINESS 2023-6-5 KL. 12:00

Växjö Energi hårdsatsar på elladdstolpar i Växjö

Av Thomas Edgren

Tack vare ett investeringsstöd från Klimatklivet på 1,5 miljoner kronor håller nu Växjö Energi på att hårdsatsa på 60 publika elbilsladdstolpar.

Växjö Energi hårdsatsar på elladdstolpar i Växjö
Norrtullskolans parkering är den plats som leder topplistan över var det laddas mest bilar per dygn, berättar Petra Nilsson, Växjö Energi. Foto: Thomas Edgren

Kostnaden beräknas stanna på 3,3 miljoner kronor och Växjö Energi står för 50 procent. Alla stolpar ska stå klara senast i höst. En hel del av stolparna hamnar i orter som Rottne, Braås, Lammhult och Gemla.
- En hel del stolpar är nu driftsatta i Växjö tätort. På orterna utanför Växjö tar det längre tid, stolparna är uppsatta men EON har en leveranstid på runt sju månader innan de kan koppla på strömmen, så i bästa fall kan flera vara klara till semestern, säger Petra Nilsson, Växjö Energi, sektionschef Kraft och värme Kund.
-
Hur lång tid tar det då att ladda bilen från era stolpar?
- Det beror på hur fordonet kan ta emot elen och hur många bilar som står på laddning samtidigt. Dessa laddstolpar har en kapacitet på 11 kW och är inga DC laddare så några timmar tar det allt. Fem stolpar delar på ett el-abonnemang, klargör Petra.

På företagssidan hjälper Växjö Energi till att installera laddningsstolpar ute hos företag och bostadsrättsföreningar och koppla upp dem mot Växjö Energis elnät. Här har det dock gått lite trögt då det handlar om en stor investering för ett företag. I vissa fall kan man ansluta laddare till fastighetens befintliga elanslutning om det finns effekt över från fastigheten, påpekar Petra Nilsson.