Av Josefin Petersson
BUSINESS. Forskning tyder på en lönepremie för nyanställda inom jobb som kräver AI-kompetens. Men en bredare lönekonkurrens uteblir.
Det är ett fastslaget problem att AI-utvecklingen hämmas av kompetensbrist. I en ny studie undersöker därför Mark Hellsten, doktorand i nationalekonomi, hur denna brist återspeglas i lönerna för arbetstagare. Resultatet visar att personer som anställs för jobb som kräver AI-kompetens har en genomsnittlig lönepremie på 4–5 procent. Detta är avsevärt lägre än den premie som tidigare dokumenterats i en studie på den amerikanska arbetsmarknaden.
Hellsten påpekar dock att det är skillnad på att vara AI-utvecklare och AI-användare. Det är den förstnämnda gruppen som kan glädjas av extra klirr på lönekontot. Lönepremien drivs delvis på av att dessa utvecklare anställs inom höglönebranscher.
Att enbart vara duktig på redan utvecklade AI-modeller räcker inte. Inte heller leder en övergång till en roll som kräver AI-kompetens till ytterligare löneökningar. Det tyder på avsaknad av lönekonkurrens om dessa anställda hos företagen.
Mark Hellsten menar att detta kan ha flera orsaker.
– Det kan handla om ett tillräckligt utbud av AI-kompetenta arbetstagare eller att företag väljer alternativa metoder för AI-implementering, som outsourcing eller omskolning av befintliga anställda. Det är också möjligt att vissa företag inte anser att fördelarna med AI-implementering uppväger kostnaderna för att anställa AI-specialister och avstår därför från att rekrytera.
Josefin Petersson