BUSINESS 2022-11-5 KL. 08:20

Landsbygdsföretagare prisades

Av Thomas Edgren

En uppmuntran till driftiga företagare som värnar om landsbygden, det är syftet med Kugghjulsgalan som för tionde året ägde rum på residenset i Växjö i oktober.

Landsbygdsföretagare prisades
Alla vinnare vid årets Kugghjulsgala där företagare som värnar om Kronobergs landsbygd uppmärksammas. Foto: Länsstyrelsen i Kronobergs län.


Galan och utnämningarna är ett samarbete mellan många olika aktörer, bland annat Länsstyrelsen Kronoberg, Almi Företagspartner, Företagarna, LRF Sydost och Leader Linné Småland.

Som årets unga landsbygdsentreprenör utsågs Rebeccas Klövvård och Lantbrukstjänster som verkar klövar i delar av Småland, Blekinge, Halland och Skåne.
- Jag blev rörd när jag fick priset och över att det här speciella yrket uppmärksammats, säger Rebecca Torstensson, 27 år gammal.
-
Hon driver verksamheten sedan 2020 och är certifierad klövvårdare. Tidigare har hon utbildat sig vid BYS, Biologiska Yrkeshögskolan, samt studerat vid Ingelstad Naturbruksgymnasium och arbetat vid ett par mjölkgårdar.

Rebecca är med i styrelsen för Svenska Klövvårdsföreningen, där man arbetar med att höja statusen för landets klövvårdare.
- Vi vill få lantbrukarna att bättre förstå vikten av att anlita en klövvårdare för regelbunden klövvård och att det är viktigt för djurens välmående. Dåligt rengjorda klövar gör att kon inte mår bra och tappar i produktion. I värsta fall resulterar det i att man tvingas avliva kon. Lösdriftstall gör att korna rör sig mer och därför ökar risken för smitta. Obalans i kons mage kan också visa sig i klövarna, menar hon.

Klövvårdaryrket har länge varit mansdominerat, och därför ses det extra positivt på att en ung tjej som Rebecca valt att driva denna verksamhet.
- Vi är 125 certifierade klövvårdare i Sverige men bara 15 kvinnor, påpekar Rebecca, som brukar verka klövarna på i genomsnitt 60 kor om dagen
"Lantbrukarna måste förstå vikten av att anlita ett företag för regelbunden klövvård, " påpekar Rebecca Torstensson, vinnare av Årets unga landsbygdsentreprenör. Foto: Mikael Levin


FOTNOT
Hela listan – dessa prisades vid Kugghjulsgalan:
Årets trädgårdsföretag: Urshultsodlarna i Urshult.
Årets unga landsbygdsentreprenör: Rebeccas Klövvård och Lantbrukstjänster, Älmeboda
Årets lantbrukare: Torlarps gård, Lagan
Årets hembygdsförening: Gemla hembygdsförening.
Årets samhällsförening: Älmeboda utvecklings- och företagarförening, Älmeboda
Årets landsbygdsidrottsförening: Skrufs IF, Skruf.