BUSINESS 2024-9-29 KL. 14:34

Inget ljus i tunneln för nyföretagandet i Kronoberg

Av Josefin Petersson

Inget ljus i tunneln för nyföretagandet i Kronoberg
Luljeta Jetullahu är verksamhetsledare och rådgivare på NyföretagarCentrum Växjö, Alvesta, Lessebo, Tingsryd. Foto: Jonas Wimmerström från GoBrave

BUSINESS. Nyföretagandet i Sverige sjönk i augusti med 19,9 procent jämfört med augusti förra året, detta efter endast en tillfällig uppgång under juli månad med 13,5 procent jämfört med juli föregående år, det visar NyföretagarCentrum Sveriges Nyföretagarbarometer. Samma dystra tendenser syns i Kronobergs län, i juli kom en uppgång med 15,79 procent, men i augusti minskade Nyföretagandet med 35,62 procent jämfört med förra året. I augusti var Kronobergs nyföretagande sämst i hela landet.– Vi behöver börja med en tydlig samordning och styrning när det gäller nyföretafrågorna i länet. Har vi inte det kommer vi tyvärr att ligga i botten av nystartade företag och det vinner ingen på, berättar Luljeta Jetullahu, verksamhetsledare och rådgivare på Nyföretagarcentrum Växjö, Alvesta, Lessebo, Tingsryd.

I Nyföretagarbarometern, som är ett samarbete mellan NyföretagarCentrum Sverige och Bolagsverket, presenteras regelbundet dagsfärsk statistik över nyföretagandet i Sverige och antalet nyregistrerade företag i alla Sveriges län och kommuner. Vi har nu det lägsta nyföretagandet i Sverige på 15 år, enligt NyföretagarCentrum Sverige gäller det nu att supportsystemet för nyföretagandet i hela landet stärks så inte Sverige halkar ordentligt efter. Den senaste Nyföretagarbarometern för Kronobergs län visar att uppgången med 15,79 procent i juli bara var tillfällig, siffrorna för augusti visar i stället en minskning med 35,62 procent jämfört med samma månad förra året.

– Nyföretagandet har stor betydelse för den regionala arbetsmarknaden och samhällsekonomin. Nya företag bidrar med innovation, skapar jobb och driver ekonomisk tillväxt. Därför är det alltid oroväckande när färre i länet väljer att starta eget. Den ekonomiska situationen och ett fortsatt krig i närområdet gör att fler är mer försiktiga och går längre med sina företagsdrömmar utan att ta steget. Vi ser att 75 procent av de som varit på rådgivning hos oss väljer att starta eget. För oss är det viktigt att de företag som startar är rustade och överlever efter tre år, inte bara att det startas nya företag, berättar Luljeta Jetullahu.

Minskningen av nystartade företag får i framtiden konsekvenser, dels i form av minskade skatteintäkter som i sin tur påverkar vår välfärd på kommun- och regionnivå. En annan konsekvens är att det blir färre arbetstillfällen på grund av att det startas förre nya företag. En tredje konsekvens är att det minskar innovationskraften i länet vilket påverkar den långsiktiga kulturen i nyföretagandet och entreprenörsskapet.

– Vi behöver börja med en tydlig samordning och styrning när det gäller nyföretafrågorna i länet för att öka intresset. Har vi inte det kommer vi tyvärr att ligga i botten av nystartade företag och det vinner ingen på. På individnivå behöver invånarna veta vilken hjälp man kan få när de har en företagsidé. Där arbetar vi hårt med att informera om vår kostnadsfria rådgivning och vilken otrolig hjälp de kan få två år innan starten och tre år efter starten, med andra ord är man aldrig ensam i sin företagarresa. Med hjälp av vår kostnadsfria rådgivning, våra utbildningar, vårt breda nätverk och inte minst mentorsprogram ökar man chansen att överleva efter tre år med hela 87 procent, jämfört med 62 procent om man inte går via oss. Att vara egenföretagare är ingen dans på rosor, men ju fler vi är som hjälps åt desto mer vinner alla på, inte minst de stora företagen. Jag ser att vi har en outtnjyttjad potential bland stora företagen som tyvärr inte används tillräckligt för att öka nyföretagandet i länet, avslutar Luljeta Jetullahu.

Josefin petersson