Hyr lokaler istället för att äga dem
Av Thomas Edgren
Fastighetsbolagen Stenvalvet och Hemsö presenterar en ny rapport som syftar till att ge olika kommunpolitiska perspektiv på varför en kommun väljer att samarbeta med privata ägare av samhällsfastigheter.
Nya förskolan på Hovs Park är ett exempel på en fastighet som Växjö kommun driver verksamhet i men som ägs av ett annat bolag. Foto: Thomas Edgren
Fastighetsbolagen Stenvalvet och Hemsö presenterar en ny rapport som syftar till att ge olika kommunpolitiska perspektiv på varför en kommun väljer att samarbeta med privata ägare av samhällsfastigheter.
Samhällsfastigheter har blivit ett allt vanligare diskussionsämne inom både fastighetsbranschen, politiken och samhällsdebatten. Under de senaste åren har även de ekonomiska aspekterna av ifall kommunerna ska äga eller hyra sina lokaler debatterats flitigt. För att skapa nyans i debatten och visa på fler infallsvinklar har Stenvalvet tillsammans med Hemsö tagit fram en ny rapport. Innehållet i rapporten bygger på fem kommuners syn på privata samhällsfastigheter.
- Med rapporten vill vi lyfta fram olika infallsvinklar till diskussionen huruvida kommuner bör hyra eller äga sina lokaler. Jag tycker att intervjuerna visar på att det finns fördelar med att sprida risker genom en mix av egna lokaler och fastigheter som ägs av flera aktörer, säger Maria Lidström, VD på Stenvalvet.
I rapporten har kommunstyrelsens ordförande i bland annat Växjö intervjuats. De berättar om sina respektive kommuners erfarenheter av att hyra lokaler för kommunal verksamhet och varför de till viss del har valt att lösa sina lokalbehov i samarbete med privata fastighetsbolag.
Enligt kommunstyrelsens ordförande i Växjö, Anna Tenje (M), är de stora fördelarna med att hyra lokaler av privata fastighetsaktörer dels att någon annan än skattebetalarna får ta risken för investeringen, dels att kommunen i stället kan fokusera på att vara en bra beställare och satsa på god uppföljning.
- Genom att specialisera sig på de delarna klarar sig kommunen i bästa fall med en relativt sett mindre personalstyrka. Även det sparar skattebetalarna pengar, menar Anna Tenje.
-I en kommun som växer så kraftigt som Växjö gör, är det smart att samarbeta med privata fastighetsägare så att vi hinner med att bygga och bibehålla attraktiviteten. Dessutom fördelar vi risker och får bra jämförelseobjekt som ökar konkurrensen, påpekar hon.