BUSINESS 2022-11-3 KL. 18:10

Gustav – en sann entreprenör som värnar om idrott för barn

Av Thomas Edgren

En sann entreprenör - det är verkligen Gustav Einarsson, som är delaktig i flera innovativa bolag under huvudbolaget Einar Operating.
- Jag är en entreprenör som vill starta upp och utveckla bolag men sedan helst lämna över till någon annan att förvalta dem och själv fundera vidare på nya affärsidéer, säger Gustav när vi träffar honom i den anrika herrgårdsliknande byggnaden på Staglaberget.

Gustav – en sann entreprenör som värnar om idrott för barn
"Jag är en entreprenör som vill starta upp och utveckla bolag men sedan helst lämna över till någon annan att förvalta dem och fundera vidare på nya affärsidéer", säger Gustav Einarsson, Einar Operating. Foto: Thomas Edgren

- Här har Gustav sitt kontor och hemvist för flera av bolagen. Totalt avlönar han runt tusen personer. Även om de är verksamma i vitt skilda branscher, finns det viss form av koppling bolagen emellan. Kallskänksgourmé, som Gustav förvärvade 2019 tillverkar färdigmat och smörgåsar dagligvaruhandeln. Den senaste affärsidén; Einar Food, med obemannade butiker, bygger på den unika möjligheten att låta konsumenter och arbetsplatser att handla maten helt obemannat.

Men från allra första början så var det via tennisen som Gustav kom in på företagandet. Redan tidigt efter en egen karriär blev det en satsning som tennistränare. Något som fortgick under fem år. Gustav blev chefstränare i Sandareds tennisklubb redan som 22-åring och samma år nominerades klubben till årets tennisklubb.

- Idag följer jag tennisen mer på distans. Åker till Båstad på sommaren och njuter av atmosfären. Men mitt tennisintresse lade grunden till ett koncept med träningsläger för de unga, och inte bara i tennis utan i alla sporter för att skapa en arena där man möts idrotter emellan, förklarar Gustav.

Det resulterade i att han började förhandla med frilufts- och idrottsanläggningar i landet om att arrangera träningsläger sommartid. Men det hela började naturligt i klubben han själva var tränare i, Sandareds Tennisklubb, nära Borås, med en anläggning om 7 tennisbanor nere vid stranden till Viaredssjön. Tennis, simning och dans var de första sporterna ut och man hyr mer eller mindre hela ortens idrottsfaciliteter varje sommar.

Sweden Sport Academy, nu omdöpt till Einar Sports, har blivit ett begrepp bland föräldrar till unga, som gärna låter sina barn delta på idrottsläger på olika platser i landet.

- Vi går inte via idrottsföreningarna utan är fristående; vi hyr en anläggning och engagerar egna ledare och tränare. Lagar vår egen mat med egna kockar. På ett år har vi runt 1000 idrottsledare som vi tar in. Vi vill ge alla unga möjligheten att idrotta och nu har vi gett 250 000 ungdomar chansen i över 19 år, konstaterar Gustav.

Han fortsätter berätta att de nu även erbjuder terminsbaserade kurser för barn som vill få en fin inkörsport till idrotten. Som "Djungelgympa", "Knatteskutt" och Padelson Academy.

- Detta kör vi nu i 150 städer. Med våra duktiga pedagoger vill vi nå barnens intresse på det sätt som vi tror på och få dem intresserade av rörelse och aktivitet. Det är vår mission. Vi driver ett företag, men samtidigt försöker vi ta ett samhällsansvar och verka för att barn aktiverar sig. Det är jag stolt över.
-
Vid sidan om detta, har Gustav under 12 år drivit EC Life, ett städbolag med uppdrag i hela Kronoberg och med ett 90-tal anställda. Här vill han driva ett seriöst företag med avtalsenliga löner.

Så äger han även Ingers Smörgåsar som numera finns i lokaler på I 11-området och där väggarna pryds av ett 60-tal "idoler och autografer".
- Det är min autografsamling som vi kopierat och så har en duktig fotograf; Anders Bergön, skapat databearbetade idolporträtt till varje autograf. Jag tog över en samling med 2 000 autografer som en släkting hade samlat på sig, liksom alla brev hon fått från dessa kändisar från hela världen. Det känns positivt att göra något så här publikt av det, menar Gustav och berättar att Björn Borgs autograf är en av hans favoriter.
-
- - Den autografen skrev han 1973 när han var 17 år gammal och ännu inte vunnit någon Grand Slam. Men även bredden är kul, som Kennedy och andra amerikanska ikoner. Själv har jag bara fyllt på med en enda autograf, Ingvar Kamprads. När han flyttade hem till Sverige och Bölsö gård de sista åren så skrev vi brev till varandra. Och det var ju enormt stort att få en uppmuntran från Sveriges största entreprenör någonsin!
-
Det senaste projektet för Gustav Einarsson är en ny livsmedelsfabrik som just nu byggs på Ekeberg Industriområde. Hit kommer Kallskänksgourmés produktion flytta och i de kontor som byggs i huset skall Gustavs övriga verksamheter och personal ha sin bas. Allt ska stå klart i juni nästa år.

- Och så planerar jag att bygga bostadsrätter på Staglaberget. Det blir ungefär 25 bostadsrätter och jag tror att det finns ett stort intresse från villaägare som vill sälja sin villa och få tillgång till detta fantastiska läge. Detaljplanen är klar och vi håller på med bygglovet just nu.En skiss som visar Einar Operating med olika dotterbolag.Första spadtaget tas för livsmedelsfabriken på Ekebergs Industriområde. Foto: Einar Operating


FAKTA
Namn: Gustav Einarsson
Ålder: 41 år
Familj: Hustru Malin, barnen Albin, 9 och Ture 11.
Född: I Svenljunga
Intressen: Spelar tennis en gång i veckan. Åker till Båstad varje sommar och ser tennismatcherna. Åker längdskidor.
Gillar bäst i Sverige: Sommar på västkusten. Fast i somras tillbringade vi en tid på Öland för första gången och det kan nog bli en ny favorit för mig.
Hemligheten med att vara en framgångsrik entreprenör: Var stolt över det du gjort. Tänk på vad du säger i olika publika sammanhang. Håll dig hyfsat neutral. Våga ta risker för att komma någonstans. Våga tappa fotfästet lite ibland. Se det som ett spännande lärande att då och då jobba i nya branscher.