BUSINESS 2023-6-4 KL. 08:00

Destilleri i Kronoberg skapar unik glasflaska

Av Thomas Edgren

Hantverksdestilleriet Lydén Distillery i Ljungby har skapat en ny lättare glasflaska och tar ett steg närmre sin vision om att bli Sveriges grönaste destilleri.

Destilleri i Kronoberg skapar unik glasflaska
Fyra sorters gin och en akvavit brygges för närvarande av Emil Lydén. Foto: Thomas Edgren

Destilleriet, som startades 2019 av far och son; Roger och Emil Lydén, har prisats för sina ginsorter vid internationella tävlingar. Med två världsmästartitlar och utsedda till bland annat ”Årets Kronobergare 2022” och ”Årets Företagare i Ljungby 2022” så tar de nu ett stort steg i sitt miljöarbete.

Den nya flaskan är runt 30 procent lättare - något som gör den mer klimatsmart och hållbarare än sin föregångare, och Roger och Emil är övertygade om att förändringarna kommer att minska co2-utsläppen. Flaskorna tillverkas i Asien, men Lydéns äger och har patent på gjutformen.

- Vi utgick från den gamla flaskans design. Vi tittade på vad man skulle kunna göra för att få ner vikten men behålla samma formspråk. Det blev en unik design som vi är ensamma om i världen, säger Emil Lydén.
-
Den tjocka bottnen bestod förut av en tredjedel av flaskans vikt. Genom att plocka bort den fick man ner vikten från 565 gram till 399 gram. Då minskade även höjden på flaskan med 15 mm och en ny kork pryder flaskan.
- Innehållet är fortfarande 50 cl och vi fyller flaskorna för hand med våra hantverksginer.

I början av 2022 började Lydéns – som var det första gindestilleriet i Småland, arbetet för en grönare tillverkning.
- Genom att modifiera vår kopparpanna minskade vi el-åtgången vid destillering med runt 50 procent, och genom att byta ut kylaren på kopparpannan så minskades vatten-åtgången med 80 procent.
-
Nu har den nya flaskan börjat att levereras till Systembolaget och först ut är bolagets Dry Gin och Pink Gin.
Idag brygger destilleriet fyra sorters gin och en akvavit, vilket är nytt för i år.
- Vi gillar att testa olika smaker så då och då tar vi fram ”limited editions”.
-
- Vilken sort har sålt bäst?
- - Dry Gin - det är den vanligaste ginen som säljs. Vi tror att vår framgång dels beror på att vi är mycket noggranna med kvaliteten och att vi har bra smaklökar! Så tillsätter vi lingon i de flesta av våra sorter – vi är ju smålänningar! Lingon ger en härlig sötma och syrlighet. Men enbär ska fortfarande vara den tongivande smaken, menar Roger, som till vardags arbetar inom läkemedelsbranschen.

Produktionen för Lydéns rullar på i ett lagom tempo. Om varje panna körs varje dag, blir det maximalt 600 – 700 flaskor gin. Vissa systembolag i länet har deras flaskor under ”Lokalt och småskaligt” eller ”Tillfälligt sortiment”, men i de flesta fall måste man beställa via beställningssortimentet för att få tag på ginen. Eller boka in sig vid någon av företagets ginprovningar.
- Vår gin skall drickas UTAN tonic – annars förstör man smaken!

Thomas Edgren







Den tjocka bottnen på flaskan bestod av en tredjedel av glasflaskans vikt. Genom att plocka bort den fick man ned vikten från 565 till 399 gram. Höjden på flaskan minskade med 15 mm. Skiss: Lydén Distillery


Fotnot.
Intresset för gin har ökat bland svenskarna på senare år. I Systembolagets sortiment finns idag 650 sorter gin och genever, 280 av dessa är svenskproducerade. Lydéns är ett av två ginbryggerier i Småland, men det enda som använder en 500 liters kopparpanna. Företagets gin utsås till ”Världens bästa London Dry gin 2021” och till ”Världens bästa fatlagrade gin 2022” vid World Gin Awards.