BUSINESS 2022-11-10 KL. 10:10

De vann i Chark-SM

Av Thomas Edgren

Fyra sydsvenska charkuterifabriker kammade hem vinster i årets Chark-SM. Ello i Lammhult, Lulles i Sävsjö, Lindvalls Chark i Strömsnäsbruk och HK Scan hade alla anledning att fira.

De vann i Chark-SM
Ello vann även i år kategorin ”Årets bästa isterband”. På bild ägare Kent Andersson. Arkivfoto: Thomas Edgren

I år arrangerades traditionella Chark-SM efter några års uppehåll, i Göteborg. De bästa svensktillverkade charkprodukterna utsågs av en jury på 40 personer och priser delades ut i 18 kategorier.

Deltog gjorde 70 företag med 750 produkter. Svenskt Kött är en av huvudsponsorerna till arrangemanget, som vill uppmärksamma och lyfta svenskproducerade produkter, som beroende på råvara ursprungsmärks med Kött från Sverige eller Från Sverige

Ello Lammhult vann för årets bästa isterband, något de gjort flera gånger tidigare. Vad är hemligheten, frågade vi kvalitetschef Björn Lagerwall.
- Mycket kunskap och ännu mer kärlek. Att vi ser vikten av att bibehålla en hög och jämn kvalitet på produkterna är supersuperviktigt, kommenterar Björn.
-
Ello gör tre typer av isterband; Kalasisterband, en helsyrlig variant, de vanliga isterbanden, som var de som vann i år, och Fininsterband, en lättare sort som passar bra för grillen.

- Det finns inga bestämda parametrar för hur isterband ska smaka och man kan göra dem på lite olika sätt, vi använder korngryn, berättar Björn.
-
Lindvalls Chark i Strömsnäsbruk vann kategorin Årets skinnfria grillkorv. HK Scan Agri, med verksamhet i Halmstad och fabrik i Göteborg vann flera kategorier; Årets köttbullar, Årets rökta påläggskorv och Årets vegoprodukt. Lulles chark i Sävsjö vann Årets pastej/sylta.

Under Chark- SM var det även premiär för Styckar-SM. Sveriges bästa styckare blev Daniel Tunnel, som representerar Mårtenssons Partiaffär i Johanneshov. Tävlingen gick ut på att stycka en halv gris på 30 minuter och omvandla detaljerna till produkter som är redo att säljas i butik. Från sydsvenska slakterier deltog Tonny Sjöstrand, HKScan och Christer Nilsson, KLS.

En anledning till tävlingen är att det råder stor brist på styckare i Sverige och detta är ett sätt att lyfta fram yrket för att locka fler att söka sig hit.FAKTA

Här är Chark-SM 2022 Svenska Mästare:
HK Scan: Årets köttbullar/hamburgare, Årets rökta påläggskorv, Årets vegoprodukt
Gudruns AB: Årets falukorv, Årets klassiskt kryddade korvar, Årets starkt kryddade korvar
Ello i Lammhult: Årets isterband
Fåddman: Årets kokta helköttsprodukter
Lindvalls Chark: Årets grillkorv, skinnfri
Signal & Andersson: Årets julskinka, Årets traditionell chark, Årets färskkorv
Familjen Hansen: Årets lufttorkade/kallrökta hela produkter, Årets kallrökt, torkad korv
Carlströms kött och chark: Årets rökta helköttsprodukter
Korvdelikatessen: Årets milt kryddad korv
Lulles i Sävsjö: Årets pastej/sylta
Helmut Walch: Årets bacon/rökt sidfläsk