BUSINESS 2022-11-7 KL. 10:00

Älmhult långt ned i rankingen

Av Thomas Edgren

Älmhult tappar 35 placeringar och landar så långt ned som på 261 plats i årets Ranking Lokalt Företagsklimat från Svenskt Näringsliv.
- Mycket av de åtgärder vi gjort har skett efter att undersökningen gjordes, kommenterar Anita B Svensson, näringslivssamordnare.

Älmhult långt ned i rankingen
"Mycket av de åtgärder vi gjort har skett efter att undersökningen gjordes", kommenterar näringslivssamordnare Anita B Svensson, undersökningen.

Hon menar att kommunen arbetar efter en långsiktig plan och att det inte är gjort i en handvändning.
- Under 2022 har vi arbetat med kommunikation och vi har träffat företagare för att öka förståelsen för deras villkor. Vi har även fått till fler frukostmöten vid företag och varit på fler företagsbesök, påpekar Anita, som sedan ett år tillbaka arbetar med uppdrag som utveckling av centrum, näringslivsfrågor och företagsvägledning.

Hon berättar att kommunens anställda nu utbildats i service och bemötande. Dessutom har man infört ett "krångelombud". En ny tjänst som näringslivsutvecklare har också blivit klar under året.

Älmhults kommun kom däremot så högt som på plats tre bland Sveriges kommuner när det gäller punkten om möjlighet att få jobb i kommunen.
- Vi har en stark företagsanda i Älmhult och jag jobbar mycket med de som vill starta företag och de som fungerar på att etablera sig här. Jag tycker att vi har en bra geografisk placering i regionen, menar hon.FAKTA
Kriterier för kategorin "Jobb i kommunen"
Har kommunen ett bra företagsklimat är det lättare att starta och driva företag. Det skapar fler företag och i sin tur fler arbetstillfällen. Här hamnar Älmhult på plats 3 av landets kommuner.