ALVESTA 2024-4-8 KL. 11:00

Stor succé med glitter och enhörningar när Tant Henrik kom hem till Vislanda

Av Josefin Petersson

Stor succé med glitter och enhörningar när Tant Henrik kom hem till Vislanda
Det var speciellt för Henrik Johansson att komma tillbaka till Vislandaskolan, han har inte varit där på nästan 20 år. Foto: Susanna Eriksson

VISLANDA. Påsklovet förra veckan inleddes på Vislanda bibliotek med en Dragqueens föreställning för barn mellan 3-9 år. Målet med föreställningen är att väcka läslust samtidigt som den motverkar utanförskap, detta genom att dragshow möter sagornas värld och visar att alla får vara som de vill. Hela 120 personer tog sig under förra måndagen till Vislanda för att se Tant Henrik läsa sagor och dansa.
– Föreställningen i Vislanda var helt otroligt, det var fullt med folk och fantastisk respons, alla var glada så ser det som att betyget var gott. Det var nervöst att göra föreställnigen på hemmaplan, men det kändes samtidigt som att sitta på en familjemiddag med personer man tycker väldigt mycket om, berättar Henrik Johansson som spelar Tant Henrik.

Han berättar också att det var kul att komma tillbaka till Vislanda, speciellt att komma tillbaka till Vislandaskolan, han har inte varit där på nästan 20 år. Det var som om att han aldrig hade åkt där ifrån, men när han såg att plantorna utanför skolan blivit till träd så förstod han att det gått några år. Så här säger han om hur uppväxten i Vislanda påverkat den han är idag.
– Mamma lärde mig att klara mig själv väldigt tidigt. Alltifrån att laga mat, baka, packa gymnastikpåsen, boka resor, boka tid hos frisören med mera. Jag var inte alltid så glad på henne, men tack vare det så har jag lärt mig att allt går att göra med egen kraft. Tror att min framgång beror på mig själv och min mamma, tack mamma, berättar Henrik Johansson.
– Förställningen i måndags blev en stor succé, publiken, bestående av 120 personer i alla åldrar, var mycket nöjda med föreställningen. För att hålla publikens fokus så krävdes ett högt tempo och Tant Henrik blandade sagoläsning med interaktiva moment, frågor och dans. Alla barn som ville fick magiskt enhörningsglitter och efter föreställningen kunde de som ville komma fram och prata med honom, berättar Susanna Eriksson, bibliotekarie på Vislanda bibliotek.

Vislanda bibliotek har ytterliggare ett evenemang den här våren, den 25:e april klockan 19.00 spelar Murre & Bandet, då blir det småländsk visrock när den är som bäst. På scen denna kväll är, Murre Eriksson, Alexander Gunnarsson, Joakim Löfgren, Calle Sjöqvist och Jesper Wihlborg. Murre & Bandet ifrån Smålands djupa granskog tar lyssnaren med på en känslomässig berg- och dalbana med en blandning av ösiga gitarrer och underfundiga texter, igenom glädje och sorg i livets stora och vardagens små stunder och ett mellansnack där låtarna med humor och allvar vävs ihop får lyssnaren att tänka till både en och två gånger. Murre & Bandet släppte våren 2022 debutalbumet Tänk om... som fått många fina omdömen.
Josefin Petersson