ALVESTA 2025-4-28 KL. 10:00

Från lösgodis till Ica-handlare – generationsskifte i Alvesta

Av Josefin Petersson

Från lösgodis till Ica-handlare – generationsskifte i Alvesta
Ica-handlaren Göran Johansson på ICA Supermarket i Alvesta har lämnat över till sin son Garbriel Fransson som började plocka upp lösgodis i butiken som 17-åring. Foto: Josefin Petersson

ALVESTA. Efter nästan ett kvarts sekel vid rodret lämnar Göran Johansson över ledarskapet för ICA Supermarket i Alvesta till sonen Gabriel Fransson, en övergång som växt fram med tiden, men som bär med sig både ansvar och framtidstro.

Göran Johansson började arbeta inom Ica redan 1976, han hade redan innan dess arbetat i butik sedan 1972. Efter att i många år under sin Ica-tid pendlat mellan Alvesta och orter som Växjö, Göteborg, Malmö, Linköping och avslutningsvis Stockholm bestämde sig Göran Johansson 2001 för att söka jobbet som Ica-handlare i Alvesta.

– Trots att jag bodde i Alvesta, kände jag inte särskilt många eftersom jag pendlade så mycket. Det var mest genom barnens aktiviteter som jag hade någon kontakt med de som bor här, men efter att jag tog över butiken förändrades det snabbt. Numera kan jag inte kan gå på gatan utan att folk hejar på mig, jag kanske ändå med åren har blivit en lokal profil i Alvesta, säger Göran Johansson, med glimten i ögat.

Göran Johanssons son Gabriel Fransson började arbeta i butiken som 17-åring, då fick han ansvaret för lösgodiset. Under gymnasiet skiftade ansvaret till frysavdelningen. Idag, efter åratal av arbete i butikens alla hörn, är han redo att axla rollen som handlare fullt ut.

– Det var aldrig självklart från början, utan mer ett första jobb efter skolan, men ju längre jag stannade desto mer insåg jag att jag ville gå hela vägen. Jag har aldrig känt heller att jag vill flytta från Alvesta och därmed har det vuxit med tiden att en dag själv vara Ica-handlare, berättar Gabriel Fransson.

Nu, efter 24 år som Ica-handlare i Alvesta, lämnar Göran Johansson över till sin son med stolthet.

– Jag började redan för fem år sedan förbereda överlämningen till Gabriel och då successivt lämnade jag över driften av butiken. Det sista jag har släppt nu är det ekonomiska ansvaret. Jag trodde först det skulle vara svårt att släppa taget, men det gick faktiskt lättare än jag förväntade mig. Mycket tack vare att jag bestämde mig från början att om jag börjar lämna över så ska jag heller inte fortsätta peta i det utan låta Gabriel sköta det. Det har också varit viktigt för tydligheten gentemot personalen, så att de inte skulle börja undra om de skulle gå till mig eller Gabriel i olika frågor, berättar Göran Johansson.

– Det känns spännande att nu få axla hela ansvaret som Ica-handlare, men samtidigt följer det ett ansvar för dels butiken, men framför allt för personalen. Vi är ungefär 45 anställda, så det handlar om att trygga deras framtid också, inte bara min egen. Butiken ska vara en trygg arbetsplats, där personalen trivs och kan känna att de har ett långsiktigt jobb att gå till, berättar Gabriel Fransson.

Utmaningarna är dock många, konkurrensen kommer inom ett år att stiga på orten och det ekonomiska klimatet är tuffare än på länge.

– Just nu är det väldigt tufft, tuffare än vad det varit på länge. Dels pris debatten kring matpriserna och den ökade konkurrensen inom ett år gör det svårare. Vi satsar därför mycket på vårt kundbemötande och målet är att vi ska vara attraktivast på orten även när konkurrensen hårdnar, berättar Gabriel Fransson.

Butiken har också blivit en inkörsport i arbetslivet för många unga, dels genom praktikplatser och sommarjobb.

– Många ungdomar har börjat med att plocka varor i butiken, ibland redan vid 16 års ålder och sedan arbetat några år innan de gått vidare till andra jobb eller studier, säger Göran Johansson.

Gabriel Fransson fyller i vad praktikplatserna har för betydelse.

– Praktikperioderna blir nästan som en liten arbetsintervju. Ofta får man känslan att ”det här var riktigt bra”, att se någon arbeta ger så mycket mer än ord i ett cv. Vi har möjlighet att ge unga arbetslivserfarenhet och hjälpa dem att ta sina första steg ut i arbetslivet. Det är så kul att se hur de utvecklas på kort tid, de tar stora kliv på bara ett eller två år, berättar Gabriel Fransson.

Varje vecka har butiken cirka 17 000 kunder och med cirka 10 000 boende i centralorten är det flera som återkommer flera gånger per vecka. Butiken har på så sätt blivit en social knutpunkt, särskilt för äldre kunder.

– Vi har våra senior-tisdagar och många av våra stammisar har sina fasta tider när de kommer och handlar varje vecka, på så sätt vet de också vilka andra som kommer och handlar samtidigt, så det blir många samtal då, berättar Göran Johansson med ett leende.

Gabriel Fransson lyfter fram kundernas stora betydelse för honom personligen.

– Man får väldigt mycket tillbaka när man har nöjda kunder, för de sprider ju också glädje. Samtalen och mötena med kunder blir ofta små ljusglimtar i vardagen, även när det är stressigt eller tungt. Det är just den personliga kontakten och den positiva responsen från kunderna som hjälper mig att orka vidare och hålla motivationen uppe. Det är lite det man jobbar för, nöjda kunder, avslutar Gabriel Fransson.

Josefin Petersson