Av Josefin Petersson
VISLANDA/SPÅNHULT. På en slingrande väg i skogarna utanför Vislanda, ligger Spånhult och Wieselgrensgården, det är en plats som har blivit något av en oas för både glutenintoleranta och blomsterintresserade. Bland blomsterodlingar och historiska väggar, spirar ett café och blomsterodlingar, verksamheten är lika genuin som hembakade bullar, allt tack vare Rebecca Söderkvist och Ida Wetterborg.
Rebecca Söderkvist hade en dröm att bli trädgårdsmästare när hon var liten, i stället utbildade hon sig till bibliotekarie, i mars 2021 gick trädgårdsmästardrömmen i uppfyllelse, när hon startade företaget Ruth och Rudolf. Då var företaget en snittblomsodling, men också en odling med eterneller, som hon kunde torka till vintern.
För ungefär två och ett halvt år sedan köpte Rebecca Söderkvist Wieselgrensgården, då med en dröm om en större odling och gemenskap. Sedan dess har hon förvandlat platsen till en blomstrande verksamhet, bokstavligt talat. Numera är Ruth och Rudolf en verksamhet som har både självplock av blommor, grönsaksodling, kurser i odling, kransar och bukettbindning, det blev snabbt en levande plats, men något saknades.
– När jag köpt Wieselgrensgården så gick jag i tankarna att jag gärna ville utnyttja de fina rummen och på något sätt servera fika, men bara något enkelt, en liten cafévagn. Av en tillfällighet pratade jag med Markus under invigningen, Idas sambo, då berättade han att Ida alltid drömt om ett eget café, då föll bitarna snabbt på plats, berättar Rebecca Söderkvist, ägare till Ruth och Rudolf.
Under hösten 2023 sålde Ida Wetterborg fika vid ett fåtal tillfällen när Rebecca Söderkvist hade öppet, det var däremot inte förrän under 2024 som det blev ett riktigt café. Nu hyr Ida Wetterborg en del av Wieselgrensgården och en riktig disk har byggts och en kyl har köpts in med hjälp av pengar från Leader Linné.
– Det är nästan overkligt att ha ett eget café nu. Jag har alltid älskat att baka. När min son fick sin celiakidiagnos blev det en utmaning, men jag vägrade ge upp och har bakat hur mycket som helst för att prova mig fram. Nu har jag ett café där allt är glutenfritt, men alla är självklart välkomna. Det är något speciellt när någon kommer hit och säger, ”jag kan välja vad som helst här”, det finns inte många sådana platser i regionen och det var också därför jag kände att jag ville starta detta. Bakverken på favrotilistan är mazariner, bullar, morotskaka och toscakaka, i år börjar vi också med att man kan köpa frallor färdigpackade i en påse, berättar Ida Wetterborg, ägare till Backåkras glutenfria café.
– Besökarna kommer inte längre bara för blommor, de stannar en stund till, för fikat, för miljön och för samtalen och för känslan av att här finns något på riktigt, fyller Rebecca Söderkvist i.
Ruth och Rudolfs verksamhet med Rebecca Söderkvist har även vuxit organiskt, bokstavligen. Numera finns även kurser, en ovanvåning med konferensrum och en växande kulturhistorisk odling.
– Huset har påverkat hur vi tänker kring odling. Vi satsar mer på gamla kulturarvssorter och på att förvalta platsens historia. Vi har till och med fått stöd för att utveckla en kulturhistorisk odling kopplad till kursverksamhet, berättar Rebecca Söderkvist.
Säsongens premiär blir helgen den 3:e-4:e maj med plantskola, därefter kör de tulpanfrossa helgen den 17:e-18:e maj, för att sedan öppna upp officiellt för säsongen den 31:a maj.
De båda entreprenörerna jobbar fortfarande deltid vid sidan om, men drömmen är tydlig, att kunna leva helt på det de byggt upp tillsammans i Wieselgrensgården. Att få leva sin dröm är stort, att få göra det tillsammans med någon annan är ännu större.
– Vi lever ju båda vår dröm, det är tufft ibland, för vi gör fortfarande detta lite vid sidan av våra andra jobb, men det här är det vi brinner för, nu är förhoppningen att det ska kunna bära hela vägen. Det är inte bara café och odling, det är gemenskap och vi bygger något viktigt tillsammans, berättar Rebecca Söderkvist.
– Jag är så tacksam att jag får vara här, det känns som hemma, som att jag har hittat rätt. avslutar Ida Wetterborg.
Josefin Petersson