ALVESTA 2022-11-7 KL. 11:00

Snart rullar trafiken som vanligt på väg 23 igen

Av Josefin Petersson

Snart rullar trafiken som vanligt på väg 23 igen
Går allt som planerat så kommer all trafik börja rulla som vanligt på väg 23 igen den 23:e november. Foto: Peab

HUSEBY/MARKLANDA. Arbetet på väg 23 mellan Huseby och Marklanda är just nu inne i slutfasen, med den sista asfalteringen, målning av linjer, uppsättning av skyltar och montering av mitträcke. Går allt som planerat så kommer all trafik börja rulla som vanligt den 23:e november.

– Vi har planerad slutbesiktning av vägen i början på vecka 46, den 14:e november, sedan beroende på om det blir några besiktningsanmärkningar och eventuellt mer arbete så är tanken att vi ska kunna öppna för trafik fullt ut på 23:an den 23:e november, så det är inte långt kvar nu, alla har varit tålmodiga och stått ut med oss, säger Chris Thórisson, projektledare på Trafikverket.

Det är dock fortfarande sänkt hastighet och trafikljus förbi arbetsområdet, nu framöver kommer de jobba mycket med att färdigställa mitträcket och det är en svår arbetsmiljö för de som står mitt ute i trafiken, Chris Thórisson uppmanar alla trafikanterna som passerar vägarbetet till varsamhet och uppmärksamhet och att man respekterar hastigheterna. De som jobbar utmed vägen vill också komma hem efter jobbet.

Höga hastigheter och stölder utmed vägarbetet har vållat stora problem under arbetets gång, Chris Thórisson vill dock vara tydlig med att det inte gäller alla.

– Det finns de som är försiktiga, som kör lugnt och stillsamt genom arbetsområdet och visar den hänsyn som krävs men det är fortsatt de som inte gör det. Det är fortsatt en del som kör för fort och struntar i våra skyltar, det är många som har väldigt bråttom även om det är trångt, det finns de som gör omkörningar mitt i arbetsområdet och det är helt förkastligt, man kan både skada andra och sig själv, säger Chris Thórisson, projektledare på Trafikverket.

Även trafikljusen har ibland vållat stora problem för trafikanterna och ibland har man fått stå länge och vänta, detta är dock inget som beror på tekniska problem utan snarare trafikanternas bristande uppmärksamhet.

– Det vi har observerat är att man kommer i kön och så stannar man och fokus försvinner och man kanske sitter och blundar en stund eller man sitter med sin telefon och så upptäcker man för sent att det har slått om till grönt. Eller att det har stått grönt ganska länge och trafikljusen är inställda på tid för att det ska bli en vettig omloppstid och är det ingen som kört när det var grönt som blir tiden kortare. Det är inte tekniska problem utan trafikanternas uppföranden som skapar köer och problem, säger Chris Thórisson, projektledare på Trafikverket.

Chris Thórisson berättar att det ser bra ut och det blir en god kvalitet och det tycker de är roligt så klart. Sen vet de att det är och har varit en påfrestning för trafikanterna bland annat, väg 23 är en livsnerv genom Kronoberg och det är många som använt den dagligdags och det känns skönt för dem att snart vara klara. Det känns också kul att projektet har fått ta del av även statlig finansiering på 35 procent.

Josefin Petersson


Chris Thórisson är projektledare på Trafikverket. Foto: Josefin Petersson