ALVESTA 2022-7-16 KL. 14:00

Johanna fick större förtroende

Av Josefin Petersson

ALVESTA. För 15 år sedan växte Oljeshejkerna Johnssons butik i Alvesta och blev större, den var ljus och modern tyckte man då, fram tills för två år sedan när butiken drabbades av en brand och totalförstördes invändigt.

Johanna fick större förtroende
"Har man bara drivkraften så faller allt på plats, jag är övertygad om att det kommer gå hur bra som helst för Johanna", säger Thomas Johnsson, VD på Oljeshejkerna Johnsson tv. Foto: Josefin Petersson

Där stod man inför ett vägskäl, skulle de stänga butiken eller renovera. Nu lite mer än ett år senare efter nyöppningen av den renoverade butiken satsar de på framtiden med ny personal, bland annat Johanna Petersson som ny butiksansvarig.

– Efter branden letade jag efter någon som kunde rita framtidens butik som funkar om 30 år, och det var då jag hittade Martin Skarp. Han har designat butiken med svarta väggar och tak, en större disk, även de små husen man kan sitta i på vår altan. Vi har utökat med ett tillagningskök där vi gör våra mackor och en stekhäll för hamburgare och både mos- och mjukglassmaskin. Jag har tidigare sagt att branden är det bästa som hänt butiken. Hade det inte brunnit hade vi inte förändrat i butiken på minst 20 år till. Såklart var den natten jobbig och det tog ett år att renovera men det kom något positivt av det, säger Thomas Johnsson, VD på Oljeshejkerna Johnsson

Det senaste året har arbetssättet i butiken förändrats och personalen har bytts ut. Bland annat har Johanna Petersson anställts som ny butiksansvarig. Kundernas krav har förändrats, mackorna ska vara gjorda på morgonen innan butiken öppnar och det duger inte med pommes värmda i en micro - det ska vara en fritös. En ny innovation är att kunderna själva skopar kulglassen och betalar på vikt. Efter år med både pandemi och krig är det till hösten dags för butiken att satsa på nyrekrytering och kampanjer. Nu handlar det om att forma en ny personalstyrka som kan driva butiken framåt.

Johanna började arbeta kring jul 2021 och redan efter ett par månader var hon omtyckt av både personal och kunder. Det märktes tidigt att Johanna engagerade sig på ett sätt som inte många ungdomar gör, ibland måste man själv ta ett steg fram och visa vad man kan. Det som oroande Thomas Johnsson var att Johanna egentligen var för ung för en roll som butiksansvarig, människor har alltid synpunkter på allt och många har undrat om Johanna bara arbetat här i sex månader och är butiksansvarig. Men han tycker det är otroligt kul att hitta människor som Johanna som vill framåt.


– Jag kände att efter 1,5 år på en snabbmatskedja med bara ungdomar och inte mycket förtroende, ville jag ta nästa steg och utveckla mig själv. Då sökte jag det här extrajobbet några timmar i veckan och tycker att det är skitkul, samtidigt som det finns mycket att lära och jag träffar nya människor hela tiden. Att efter en månad, när jag fortfarande gick på gymnasiet, få frågan vad jag skulle göra efter studenten och om jag ville bli butiksansvarig var som en käftsmäll. Jag trodde först att Thomas och Monica skämtade. Det är inte jätteofta man som ungdom får det här förtroendet. Som 18-åring blir man inte tagen på allvar men att få förtroendet och våga ta nästa steg till något större. Det var riktigt stort och det tog veckor att smälta. Skulle jag välja en utmaning som kommer kräva blod, svett och tårar eller vara kvar på mitt gamla trygga jobb med alla mina kompisar. Jag valde att chansa och valet känns helt rätt, säger Johanna Petersson, butiksansvarig Oljeshejkerna Johnsson i Alvesta.


– Det är just det som är så fantastiskt med Johanna, hon har ett sådant intresse och brinner för det hon gör. Till exempel visste hon inget om hur man gör andelar på v75 men hon hoppar gladeligen in och gör andel, på sitt tredje försök prickar hon in alla rätt. Jag är övertygad om att det kommer gå hur bra som helst för Johanna framöver, säger Thomas Johnsson, VD på Oljeshejkerna Johnsson.


"Som 18-åring blir man inte tagen på allvar men att få förtroendet och våga ta nästa steg till något större, det var riktigt stort och det tog veckor att smälta", menar Johanna Petersson. Foto: Josefin Petersson