Hemtjänsten Alvesta Söder har ett tak men ingen grund
Av Josefin Petersson
Omorganisationen gör att personalen får längre till jobbet, de får längre till sina omsorgstagare och deras tid på jobbet förvandlas till tid i en bil. Foto: Josefin Petersson
Alvesta. Det var ingen som frågade personalen innan beslutet om en gemensam hemtjänst mellan Vislanda, Grimslöv och Lönashult togs. Personalen anser att det är samma sak som att bygga ett hus och börja med att bygga taket, det beskriver hela den nya organisationen. Grunden måste byggas först, just nu är omorganisationen grundlös och har bara ett tak, vilket inte är hållbart.
Personalen får längre till jobbet, de får längre till sina omsorgstagare och deras tid på jobbet förvandlas till tid i en bil. De kommer få längre till sina oroliga och svårt sjuka omsorgstagare vid larm. De jobbar för sina omsorgstagare och inte för att lägga tiden i en bil, då hade de valt ett annat jobb där de hade fått köra bil. De känner en massa frustration över vad som komma skall.
– Vi består just nu av en grupp kollegor som har blivit en sammansvetsad grupp som alla älskar sitt jobb. Vi brinner för vårt jobb och våra omsorgstagare, vi är där för deras skull och vi har valt det här jobbet för att vi vill lägga vår tid, energi och vårt bästa till våra omsorgstagare. Vi kollar på nya jobb och vissa har redan valt att byta på grund av detta. Det finns ingen som kan svara på några frågor eller informera oss inblandade utan vi ska dras med i någonting vi inte vet någonting om, säger en anställd inom kommunens berörda hemtjänst.
En omorganisation gör man i en grupp som inte fungerar, men det här är hemtjänstgrupper som idag fungerar på ett fantastiskt sätt. När de tidigare har behövt extra personal har de kunnat plocka personal inifrån boendena, vana och erfarna människor som vill ut och lufta sig i hemtjänsten. Det finns inte ens något telefonnummer som går direkt till den nya hemtjänstgruppen.
– Vi är och har varit en bra och välfungerande grupp. På möten blir vi jämförda med problem som det påstås att de haft på andra ställen i kommunen, det känns verkligen inte relevant för oss att höra. Kontinuitet har många fördelar, vi som är ofta och mycket hos en äldre uppmärksammar fortare om det är något sviktande med hälsan, för vi känner dem så väl, det är en klar fördel, säger en anställd inom kommunens berörda hemtjänst.
De har haft många förslag på lokaler men problemet är att det inte får kosta något extra. De vet inte ens ett datum som är klart när de ska börja jobba i den nya gemensamma gruppen. Vad är vinsten i det här, är det pengar de ska spara eller vad är tanken, det kommer att drabba de äldre.
– En smart sak hade varit att alla hade ett digitalt möte på morgonen och sedan kunde man köra i gång med dagen och sina egna rundor, vi är här för omsorgstagarnas skull och det är de som drabbas. Omsorgstagarna märker på oss att vi är oroliga, det är klart att vi pratar med dem, det finns ingen annan som lyssnar på oss och det skapar onödig oro hos dem. Vi är inte rädda för förändring, men vi vill att det ska bli bättre för våra äldre. Varför ändra på ett vinnande koncept, säger en anställd inom kommunens berörda hemtjänst.
Josefin Petersson