ALVESTA 2024-3-23 KL. 14:01

Dragqueens föreställning i Vislanda”Det kan nog vara det viktigaste jag någonsin gjort”

Av Josefin Petersson

Dragqueens föreställning i Vislanda”Det kan nog vara det viktigaste jag någonsin gjort”
Som inledning på påsklovet kommer dragshowartisten Tant Henik (Henrik Johansson) med rötter i Vislanda till Vislanda bibliotek för en barnteater. Foto: Peter Knutson

VISLANDA. Den 25:e mars klockan 14:00 kommer familjeföreställningen Bland Drakar och Dragqueens till Vislanda bibliotek och inleder påsklovet. Föreställningen riktar sig till dem mellan 3-9 år, det blir en föreställning med Tant Henrik som dansar och berättar.
Bland Drakar och Dragqueens startade 2017 och är ett dragshow-teatersällskap som både skriver böcker och framför sagostunder, teater och musikaler med varierande målgrupp. Till Vislanda kommer Tant Henrik med barnteater, något som de själva menar är läsfrämjande och individstärkande för barnen. Just läsandet är något som idag minskar hos barn och unga, samtidigt som mobbning, utanförskap och psykisk ohälsa ökar. Målet med föreställningen är att väcka läslust samtidigt som den motverkar utanförskap, detta genom att dragshow möter sagornas värld och visar att alla får vara som de vill. De menar själva att varje föreställning är en interaktiv upplevelse som vidgar världen, lockar till läslust och gör publiken delaktig genom att sjunga, dansa, och uttrycka sin fantasi.
– Detta känns extra kul eftersom Henrik Johansson har anknytning till trakten. Han har bott i Vislanda och gått i skola här, så där fick vi ett tips och ett önskemål om en föreställning från en av våra besökare. Vi hoppas på en härlig välbesökt familjeföreställning som inledning på påsklovet, berättar Susanna Eriksson, en av bibliotekarierna på Vislanda bibliotek.

Evenemanget har gratis inträde, men det krävs föranmälan till biblioteket och det finns bara ett begränsat antal platser.
– Vi vill sprida glitter och glamour. Det viktigaste för oss är att publiken har kul men och att visa att olikheter är helt okej. Att vi kommer just till Vislanda beror på fantastiska bibliotekarier och möjligtvis för att Tant Henrik är född där. Att få göra detta i Vislanda där jag växt upp kan nog vara det viktigaste jag någonsin gjort. Att få komma tillbaka till den plats där jag inte kände att jag hörde hemma och nu göra det som en glittrande enhörning är enormt. Kanske finns det någon i publiken som är som jag, får jag den personen att känna sig gladare så betyder det allt. Idag tror jag att Vislanda klarar av en dragqueen, det var ju faktiskt Vislanda som födde upp mig. Vislanda kan uppfattas trångsynt, men det råder ingen brist på kärlek där, berättar Henrik Johansson som spelar Tant Henrik.


Josefin Petersson