”Det bästa för omsorgstagarna är en renodlad hemtjänst”
Av Josefin Petersson
Foto: Josefin Petersson
ALVESTA. 2017 beslutade politikerna att renodla verksamheten. Man såg då kvalitetssäkring och samordningsvinster, det ansågs vara sårbart med integrerad verksamhet när det gäller kvalitet. Den första september ska Vislanda, Grimslöv och Lönashult ingå i en gemensam hemtjänstgrupp, med tillgång till en gemensam lokal som inte kommer stå klar vid starten.
Den här typen av uppdelning mellan hemtjänst och särskilda boenden finns redan i Alvesta centralort där hemtjänsten utgår från egen lokal och i den norra kommundelen, där en hemtjänstgrupp utgår från en lokal i Moheda. Projektet med Vislanda, Grimslöv och Lönashult stannande av när pandemin kom.
– Omorganisationen ska givetvis gagna den enskilde omsorgstagaren, så att vi säkerställer att vi har den kompetensen som behövs och de resurser som behövs när det kommer hem personer med omfattande behov av omsorg och omvårdnad i hemmet. Har du en större personalgrupp på runt 25 personer så är det lättare att organisera och samordna det hela för att kunna möta upp mer omfattande behov och det gagnar den enskilde, säger Christina Andersson, verksamhetschef för hemtjänst ordinärt boende.
Omorganisationen görs inte för att spara pengar, det finns inga ekonomiska beräkningar alls med i planen utan det handlar om att möta framtiden och kunna hantera mer komplexa vårdärenden i hemmet.
Tanken är att den nya hemtjänstgruppen Alvesta Söder ska ha en gemensam lokal, där tanken är att personalen ska utgå från Vislanda. Någon exakt lokal är inte klar och kommer inte vara det när personalen kommer börja arbeta i den nya hemtjänstgruppen, den första september. Personalen kommer att fortsätta att utgå från de nuvarande lokalerna tills lokalen är klar. Eftersom personalen kommer utgå från en gemensam lokal så borde de betyda mer tid för personalen i bilarna, något som Christina Andersson inte håller med om.
– Vi kommer att organisera nya rundor. Man kommer inte köra fram och tillbaka på det sätt man gör idag, utan man har en runda man kör på. Det kommer även vara möjligt att ta en fika eller lunch på något av våra särskilda boenden under dagen, säger Christina Andersson, verksamhetschef för hemtjänst ordinärt boende.
Kommunen vill inte oroa omsorgstagarna utan tanken är att man även efter sammanslagningen i möjligaste mån ska få behålla den personal man är van vid.
– Tanken är att omsorgstagarna ska få behålla samma personal, eftersom hemtjänstgruppen blir en gemensam grupp där vi i möjligaste mån kommer att försöka hålla kvar samma personal som omsorgstagarna är vana vid. Det kan eventuellt komma att bli förändringar, men vi kommer att skicka ut informationsblad under augusti, vi vill inte skapa oro utan vi ska försöka behålla samma grupper, säger Christina Andersson, verksamhetschef för hemtjänst ordinärt boende.
Tidigare har personalen kunnat variera sitt arbete och både arbete ute i hemtjänsten och inne på kommunens särskilda boenden. Något som i och med omorganisationen inte kommer vara möjligt längre, nu måste personalen välja, arbetet blir inte lika varierat.
– Det beror på hur man ser det, personalen kommer fortfarande arbeta med människor, personalens uppdrag är att tillgodose omsorgstagarnas olika behov för att ha en fungerande vardag med god omsorg. Att arbeta både ute i hemtjänsten och inne på boenden skapar inte förutsättningar för en god kontinuitet inne på det särskilda boendet eller i ordinärt boende, det bästa för omsorgstagarna är att ha en renodlad hemtjänst, säger Christina Andersson, verksamhetschef för hemtjänst ordinärt boende.
Josefin Petersson