ALVESTA 2025-3-29 KL. 13:24

Björkliden i Vislanda är finalist i Arla Guldko 2025

Av Josefin Petersson

Björkliden i Vislanda är finalist i Arla Guldko 2025
Från vänster, Linda Gustavsson, Ellen Johansson, Anette Svanberg och Simon Johansson kock. Foto: Magnus Norlén

VISLANDA. Här är måltiderna för de äldre en höjdpunkt i vardagen och en stund av gemenskap, omsorg och välbefinnande. Med stor lyhördhet och värme skapas en måltidsupplevelse där varje gäst får känna sig sedd och omhändertagen. Drivet och engagemanget har nu tagit Björkliden i Vislanda till final i Arla Guldko 2025 i kategorin Bästa Seniormatglädje.

Björkliden i Vislanda är en av tre finalister i Arla Guldko 2025 i kategorin Bästa Seniormatglädje. De två andra finalisterna är Danvikshem i Nacka och Restaurang Citronen på Dufvegården i Katrineholm. Nästa steg i tävlingen är att finalisterna detaljgranskas av en jury, vinnarna i samtliga kategorier koras vid den stora finalen i Stockholm den 12:e maj.

– Vi är så glada över finalplatsen i Arla Guldko. Mat och måltidsmiljö är så viktiga för våra äldres välbefinnande och vi vill att varje måltid ska kännas hemtrevlig och kärleksfull, säger Linda Gustavsson, måltidschef på Björkliden.

Björkliden är ett särskilt boende för personer med omfattande behov av vård och omsorg och här finns plats för 35 boende. För att säkerställa att alla trivs och får sina önskemål tillgodosedda hålls regelbundna möten med boende, kökspersonal, sjuksköterskor och vårdpersonal. Redan vid inflyttning deltar köket i samtal för att fånga upp individuella preferenser och behov.

– Vi vill att alla ska känna sig välkomna och trygga vid måltiderna. Våra gäster kan välja att äta i matsalen eller få maten serverad på rummet, där vårdpersonalen dukar upp fint för att skapa en mysig måltidsstund. Vi har pedagogiska måltider för att få omsorgstagare att bli mer självständiga under måltiden, berättar Linda Gustavsson.

All mat tillagas från grunden med fokus på näringsriktiga och individuellt anpassade måltider. Köket använder säsongsråvaror i största möjligast mån. Timbalkosten görs på plats och utformas så att den påminner om normalkost. Säsongens råvaror och närproducerade livsmedel står i centrum och drygt en tredjedel av inköpen är ekologiska. Matsvinnet är mycket lågt, bara några gram per person och dag.

Förutom huvudmålen erbjuds fyra mellanmål samt nattmål för den som önskar. Nattfastan mäts varje vecka, en satsning som säkerställer att alla får i sig tillräckligt med näring och energi under dygnet. På Björkliden handlar matglädje om mer än maten på tallriken, det är en stund av närhet, omtanke och livskvalitet.

– Det ska vara trivsamt, kärleksfullt och att det ska smaka väldigt gott. Vi engagerar våra gäster med tema- och önskeveckor där våra hemlagade kåldolmar alltid toppar önskelistan. Vi har också en kabarégrupp med vård- och kökspersonal som uppträder för omsorgstagarna. Det är väldigt uppskattat, avslutar Linda Gustavsson.

Josefin Petersson