VÄXJÖ 2024-1-15 KL. 19:52

Tillverkare av synhjälpmedel i Växjö köper teknikbolag i Gemla

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. LVI Low Vision International i Växjö köper Visus Technology i Gemla. Den 29 december 2023 slöt man avtal om att förvärva aktiemajoriteten i Visus Technology.
- LVI har länge haft en ambition att växa genom förvärv, men även att bredda vårt utbud på marknaden. Därför är vi mycket glada att vi kan förvärva Visus Technology AB, som kompletterar vårt produktutbud på ett mycket bra sätt och som ökar vår konkurrenskraft, säger Henrik Blomdahl, vd på LVI Low Vision International i en presskommentar.

Tillverkare av synhjälpmedel i Växjö köper teknikbolag i Gemla
Henrik Blomdahl, VD på LVI Low Vision International. Foto: Pressbild


Köpet passar även företaget väl i tiden eftersom man just nu bygger om huvudkontoret i Växjö. Man utökar produktions- och lageryta för att anpassa verksamheten för en ökad efterfrågan.
- Genom förvärvet står LVI bättre rustade än någonsin och befäster vår position som en av världens största tillverkare av synhjälpmedel och närbesläktade produkter, lägger Henrik Blomdahl till.

LVI Low Vision International startades 1978 i Växjö. Företaget som finns på Smedjegatan 10 i Växjö erbjuder individuellt anpassade synhjälpmedel.
Arbetet på företaget går ut på att underlätta vardagen för personer med synnedsättning och ge dem möjlighet till ökad livskvalitet. Utvecklingen av nya produkter sker i nära samarbete med användare och professionell personal i synrehabiliteringen.

Idag är LVI Low Vision International en av världens ledande tillverkare av elektroniska synhjälpmedel. All utveckling och tillverkning sker vid huvudkontoret i Växjö. Alltifrån produktutveckling till färdig produkt och försäljning och service finns i Växjö.
Företaget har även försäljningskontor i Stockholm och egna dotterbolag i Danmark, Norge, Frankrike, Schweiz, Tyskland och USA.
Visus Technology på Gransholmsvägen i Gemla grundades 2013. Företaget utvecklar, tillverkar och säljer kamerabaserade inspektionsutrustningar för industriellt bruk - både på den svenska och internationella marknaden.

Genom förvärvet hoppas båda företagen uppnå synergieffekter. Bland annat ser man stora möjligheter att fördela utvecklingskostnader på fler produkter och fördelar med gemensamma produktions-, lagerhanterings- och administrationskostnader.
- Vi är glada att LVI går in som ägare. Vi ökar våra ekonomiska muskler, får tillgång till LVIs utvecklingsavdelning och säkrar vår förmåga att leverera högkvalitativa produkter i världsklass till våra kunder också i framtiden, säger Christer Gustafsson, vd på Visus Technology AB.
hans nilsson