VÄXJÖ 2024-9-3 KL. 18:40

Tonträffen bjuder in till allsångsträff: ”Man blir hög av att sjunga i kör”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Tonträffen är en kör med glada seniorer som älskar att sjunga allt ifrån visor och schlagers till andliga sånger.
Den 28 september bjuder in till allsångsträff på IOGT-NTO i Växjö och vill att publiken sjunger med.
- Man blir glad av att sjunga i vår kör, intygar medlemmarna i Tonträffen.

Tonträffen bjuder in till allsångsträff: ”Man blir hög av att sjunga i kör”
- Det ger så mycket att sjunga i kör, det sociala håller en yngre, förklarar ordföranden i Tonträffen, Maud Kristiansson, närmast i bild. Foto: Hans Nilsson


Att sjunga i kör är bra för hälsan - det finns forskning som visar det.
Man blir lyckligare, lugnare och friskare av att sjunga i kör.

Det är något körsångarna i Tonträffen i Växjö känner igen.
- Jag blir hög och upprymd av att sjunga i Tonträffen, säger Gunilla Karlsson, som sitter i styrelsen.
- Det ger så mycket att sjunga i kör, det sociala håller en yngre, förklarar ordföranden i Tonträffen, Maud Kristiansson, och fortsätter:
- Vi är snälla mot varandra här och försöker uppmuntra och stötta varandra om vi har det jobbigt. En del medlemmar är till åren och lite sköra.
- I vår ålder kan man få förändrade familjeförhållanden. Man får energi av att sjunga och tänka på annat, inflikar Gunilla Karlsson.

En av de män som är med i Tonträffen är Nils-Arne Bravell. Han har sjungit med Växjö Manskör förut. Nu sitter han i styrelsen för Tonträffen.
- Jag har varit med här i två år nu. Det är en glädje att gå hit och sjunga. När jag kommer hem brukar jag sjunga på en del av de sånger vi har övat på, man blir glad då, berättar han.
Tonträffen startade 1999 som en SPF-kör. Men sedan 20 år är Tonträffen en fristående ideell förening och har ingen koppling till SPF.

Marianne Gruddpers var med redan vid starten av Tonträffen 1999.
- Det känns som att det här är min kör, säger hon och skrattar.
- Vi sjunger mycket bättre i kören idag. Då när vi började var vi bara 10-15 stycken, lägger hon till.
Kören består idag av ett 50-tal medlemmar i åldern 70 till 94 år.
Man har tre erfarna musiker som spelar vid framträdandena och när man övar, vilket sker i Teleborgs kyrka.
Det är pianisten Lars Hallgren, som är musikalisk ledare, Nils Bruzelius på bas och Lars Agne Gustafsson som spelar dragspel.

Tonträffen är en kör med sångare som inte vill stå still. Man har 350 sånger på repertoaren och man vill utvecklas hela tiden.
Nu har kören fått ett tillskott i form av Christina Boström som sköter tonbildningen. En till två gånger om året anlitar man dessutom en sångpedagog.
- De flesta som är med i Tonträffen har sjungit i andra körer tidigare. Vi är ett väldigt stadigt gäng, folk är med så länge de orkar och vill, berättar Maud Kristiansson.
- När vi får in nya medlemmar så har vi alltid ett musikaliskt samtal med dem först, och så får de komma och vara med och sjunga och se om de trivs, lägger hon till.

Man är noga med detaljerna. Tonträffen har riktlinjer man måste följa om man ska vara med i kören. Maud Kristiansson nämner två exempel:
- Vi övar en gång i veckan i Teleborgs kyrka. Om man är med i kören måste man öva regelbundet. Sedan har vi alltid vår så kallade uniform på oss när vi framträder inför publik, förklarar hon.
Alla ska ha svarta byxor och vit överdel med lång eller tre fjärdedels ärm och svarta skor. Sjal och slips ingår också, det tillhandahålls av kören.

I Tonträffen sjunger man för att det är roligt och för att dela med sig av glädjen till andra, vilket också ingår i riktlinjerna.
Särskilt när de sjunger på äldreboenden.
- Vår målgrupp är äldreboenden, vi samarbetar med flera äldreboenden i Kronoberg. Men vi sjunger i kyrkor också. Vi har bland annat sjungit i Lövestads församling i Skåne, säger Maud Kristiansson.

Tonträffen har fått 50 000 kronor i år av Kampradstiftelsen för att man satsar mycket på att sjunga på äldreboenden. Det är tredje året Tonträffen får en större summa från Familjen Kamprads stiftelse av denna anledning.
Nu laddar Tonträffens medlemmar för allsångsträffen på IOGT-NTO på Vattentorget lördagen den 28 september klockan 16.00. Det är fri entré.
- Vi bjuder in till allsång på IOGT och hoppas att publiken sjunger med, det gör man ofta när vi uppträder på äldreboenden, säger Maud Kristiansson.
- Allsångsträffen är något nytt för oss, vi vill pröva det nu och därför har vi sökt och fått bidrag från Sparbankstiftelsen Kronan, lägger hon till.







hans nilsson


Lars Agne Gustafsson spelar dragspel med Tonträffen, pianist är Lars Hallgren, Nils Bruzelius spelar bas och Christina Boström sköter tonbildningen i kören. Foto: Hans Nilsson



Kören består idag av ett 50-tal medlemmar i åldern 70 till 94 år som övar en dag i veckan i Teleborgs kyrka. Foto: Hans Nilsson


Några av de 350 sångerna på Tonträffens repertoar
- Fritiof o Carmencita
- I natt jag drömde
- Fragancia
- Pepita dansar
- Jag vill ha en egen måne
- Bullfest
- Den glade bagaren
- En sång om kärlek
- Flygarvalsen
- Håll takten spelemän
- Farväl till sommaren
- Halleluja
- Det är höst
- En liten fågel




Hälsovinster med körsång
- Man blir lugnare av att sjunga. Produktionen av oxytocin ökar och ger lugn och välbefinnande, dämpar oro och ångest och ger en ökad känsla av gemenskap.
- Körsången gör att endorfinerna i kroppen rusar i höjden och man känner sig lyckligare. När man sjunger frigörs så mycket dopamin att det går att jämföra med lyckopiller.
- Stresshormonet kortisol minskar. Man får starkare skelett genom att testosteronhalten ökar.
- Fibrinogenhalten i blodet minskar och ger minskad risk för blodpropp.
- Immunförsvaret stärks.
- När vi sjunger masserar diafragman tarmarna och bröstkorgen och mellangärdet får bra träning. Även lungor och hjärta får motion.
- När vi sjunger i kör får vi kontakt med våra känslor och vi får ur oss känslor som annars ligger och trycker inom oss.
- Psyket påverkas så att man känner sig stark, glad och full av energi.
- Åldrandet skjuts upp av körsång, det hjälper till i läkningsprocesser och gör att kroppen tål mer och allmänhälsan stärks.
Källor: Tidningen Land, Forskning & Framsteg, Björn Vickhoff, forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, Christina Grape Viding, doktorand i folkhälsa vid Uppsala universitet, Svenska Körförbundet