VÄXJÖ 2024-6-29 KL. 11:19 Tandvården står inför stora utmaningar - men får gott betyg av patienter
Av Hans Nilsson
- Det märks att vi har hög kvalitet i vår verksamhet, säger Ida Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Pressbild, Region Kronoberg
KRONOBERG. Hela 96 procent av patienterna i Kronoberg är nöjda med hur de blir bemötta på folktandvården. Det visar den patientenkät som Folktandvården Kronoberg genomför under 2024 för att kunna förbättra folktandvården.
Patientenkäten har nu varit igång i tre månader. Hittills är det 9 041 personer som har svarat på enkäten som skickas som sms efter patientens besök hos någon av klinikerna.
Det övergripande resultatet visar höga nöjdhetssiffror.
Av de svarande är hela 96 procent av patienterna nöjda med hur de blir bemötta på folktandvården. Det som får lägst betyg är tillgängligheten - men det får ändå ett högt betyg med 93 procent. Tillgängligheten innefattar väntetider och möjligheten att få kontakt med vården vid behov.
- Det märks att vi har hög kvalitet i vår verksamhet och att våra medarbetare ger ett utmärkt bemötande. Det är ett högt betyg som vi är stolta och glada över, säger Ida Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i en presskommentar.
Folktandvården gör den här enkäten för att samla in patienters upplevelse av besöket och för att kunna förbättra folktandvården.
Tandvården i Sverige står nämligen inför stora utmaningar. På många håll i landet har folktandvården svårt att rekrytera personal. Därför måste man vara attraktiv både för personal och patienter.
Enkäten består av fem frågor om bemötande, tillgänglighet, information, vård/behandling och delaktighet.
Det finns några områden att jobba vidare med särskilt för att förbättra: bättre information om vård och behandling, enklare att få besöks- och undersökningstid snabbare, bemötandet i behandlingsrum, att behandlare lyssnar mer på mina behov och önskemål.
- Folktandvården har ett högt söktryck och det kan göra att medarbetare känner sig stressade. Enkäten är en återkoppling i realtid som speglar hur det ser ut på våra kliniker. Det är viktigt att vi tar till oss patienternas åsikter och funderar på vad som kan göras på ett annat sätt. Det kan vara små och lokala förändringar på en klinik som kan göra skillnad eller en större insats som kan leda till förändring för hela folktandvården, säger Veronika Asp Lockby, folktandvårdens utvecklingschef.
hans nilsson