Av Hans Nilsson
VÄXJÖ. Ett matföretag i Växjö har den senaste tiden fått flera anmärkningar från kommunen på grund av brister i efterlevnad av livsmedelslagstiftningen.
Nu kräver Livsmedelsverket bättring på ett av företagets matställen - annars hotas man av vite.
Vid en uppföljande kontroll av ett av matställena i företaget i Växjö upptäcktes att flera tidigare brister inte hade åtgärdats.
Och på en kontroll nyligen på ett annat av matställena i Växjö konstaterade Livsmedelsverket att det fanns flera brister.
Matstället saknade system för spårning av livsmedel som leverats, som kebab av nötkött och kycklingkebab.
Systemet ska säkerställa att man kan spåra och följa livsmedel.
Det saknades också uppgifter om noggrann beskrivning av livsmedlet, och livsmedlets volym eller kvantitet.
Namn på och adress till den livsmedelsföretagare som levererat livsmedlet och avsändningsdatum saknades dessutom.
Företaget levererar färdig värmebehandlade produkter som kebab av nötkött och kycklingkebab till storhushåll i rostfri baljer.
Men det fanns ingen information om livsmedlets beteckning, ingrediensförteckning, vikt, särskilda villkor för förvaring, datum för minsta hållbarhet - varken på etiketter eller följesedlar.
Det fanns bara produktionsdatum på etiketten till de produkterna.
Företaget kunde inte heller visa något medföljande dokument med information om produkterna för de redan levererade produkter.
Livsmedelsverket har i kontrollrapporten informerat
om de avvikelser som ligger till grund för ett beslut om hot om vite. Man har gett livsmedelsföretagaren möjlighet att lämna synpunkter. Men livmedelsföretagaren har inte kommit in med några synpunkter.
När det brister i efterlevnad av livsmedelslagstiftningen ska Livsmedelsverket vidta lämpliga åtgärder för att säkerställa att aktören åtgärdar den bristande efterlevnaden och förebygger upprepningar.
Det finns därför ett beslut om föreläggande där Livsmedelsverket kräver att åtgärder ska ha vidtagits senast den 12 augusti 2025.
Vid en uppföljande kontroll av ett annat matställe i Växjö med samma ägare upptäcktes återigen flera tidigare brister som är kvar och som måste åtgärdas.
På ett oanmält kontrollbesök av Växjö kommun på detta matstället saknades papper på personaltoaletten.
Vid tidigare kontroller den 9 april 2025 och den 22 maj 2024 hade Samhällsbyggnadsförvaltningen påpekat att dokumentation av temperaturkontroller vid återupphettning av mat saknades.
Men det var fortfarande inte heller åtgärdat.
Därför kommer miljö- och byggnämnden att förelägga verksamheten att åtgärda avvikelsen.
Vid kontrollen den 27 maj 2025 fungerade inte heller instickstermometern.
Livsmedelsföretagare ska ha rutiner och arbetssätt för säkra livsmedel grundade på de så kallade HACCP-principerna, som innebär att man identifierar faror som måste förebyggas, elimineras eller reduceras till en acceptabel nivå.
Man ska även identifiera kritiska styrpunkter där kontroll är nödvändig för att eliminera eller reducera dessa faror:
Vid kontrollen den 9 april 2025 fanns mat i hinkar och kantiner i frysboxen och i kylen i beredningsrummet som saknade datum.
På flera hinkar i kylskåpet vid varumottagningen fanns det flera olika datum. Personalen kan därför inte koppla maten till en viss leverans och det finns därför ingen
fungerande spårbarhet.
Miljö- och byggnämnden kommer att ställa krav på åtgärd.
Ägaren uppmanades vid kontrollen den 9 april att skicka in spårbarhet för köttfärssås och hamburgare som förvarades i verksamheten.
Inga handlingar inkom till miljö- och byggnämnden.
Vid den uppföljande kontrollen den 27 maj 2025 visade ägaren att hamburgare köpts in från ett lager.
Eftersom hinken med hamburgare saknade datum och det dessutom stod fel organisationsnummer på följesedeln ses detta inte som tillräcklig spårbarhet.
Eftersom alla punkter kvarstod vid den uppföljande kontrollen kommer miljö- och byggnämnden att förelägga verksamheten om att åtgärda avvikelsen.
Ägaren berättade för kommunen att egenkontrollen kommer att bli digital inom de kommande veckorna. Personalen kommer också att få utbildning i egenkontroll och livsmedelshygien.
Kommunen påpekar att det är viktigt att personalen vet hur man tar temperaturkontroller, vilka gränsvärden som gäller och vad de ska göra om termometern inte fungerar.