VÄXJÖ 2025-7-2 KL. 08:55

”Och så var ännu ett företag borta”

”Och så var ännu ett företag borta”
Foto: Mstudio, Martina Wärenfeldt

Det händer nästan varje dag nu. Jag öppnar tidningen, skrollar i flödet och jag får läsa om ännu en konkurs. Ett nytt företag som tyst lämnar in sin ansökan, oftast utan att jag ens visste att det existerade från första början.

För det verkar som att vissa tror att det räcker att registrera ett organisationsnummer, hitta ett billigt lager och skriva ihop ett inlägg på Facebook, om ens det. Sen är det bara att öppna dörrarna och vänta på rusningen, men rusningen kommer aldrig. Inte för att produkten var dålig eller servicen usel, utan för att ingen visste att företaget fanns.

Jag förstår verkligen viljan att skapa något eget. Det är modigt, inspirerande, ibland till och med nödvändigt, men något som gång på gång glöms bort är marknadsföringen. Den där svårmätbara, ofta obekväma delen av företagandet som inte syns direkt i excel-filen, men som avgör om du får några kunder alls.

Och jag förstår det, till viss del. Det är dyrt att starta något eget. Man vill hålla nere kostnaderna, prioritera det mest konkreta som lokalen, varorna och personalen, men gång på gång verkar synlighet vara det som offras först. Som om att man tror att det räcker med en dörr och en skylt, sen kommer kunderna.

Att starta ett företag utan att avsätta en rejäl budget, eller åtminstone tid och energi till att nå ut, är som att öppna en restaurang mitt i skogen utan vägar dit. Folk kommer inte att hitta dit. Det spelar ingen roll om man har stadens bästa kaffe, unikaste kläder eller billigaste verktyg om ingen vet om det.

Det kan kännas ”dyrt” att annonsera, bygga en hemsida eller ta hjälp av någon som kan marknadsföring, men det är långt mycket dyrare att lägga ner hela företaget. Och nej, mun-till-mun är inte en strategi. Det är ett lyckosamt resultat om man först har lyckats nå ut till någon överhuvudtaget.

Så nästa gång jag ser ännu en konkurs från ett företag jag aldrig hört talas kommer jag att undra om de la något krut på att tala om att de fanns överhuvudtaget? Synd i så fall. Det kunde kanske ha gått betydligt bättre om alla bara fått veta om att de fanns.

För i dagens värld vinner inte alltid den bästa produkten, utan den som syns mest.

Cecilia Petersson, VD Lokaltidningen