VÄXJÖ 2022-11-18 KL. 17:50

Öster missade Allsvenskan - men klubben är hetare än på många år

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Östers IF lyckades inte kvala sig upp i Allsvenskan - men klubben är hetare än på många år. Nu snackas det fotboll och Öster igen i stan.
- Målet är att gå upp i Allsvenskan nästa år. Växjö vill ha ett lag i Allsvenskan, man känner att det betyder väldigt mycket för många Växjöbor och för näringslivet, säger Jens Magnusson, klubbdirektör i Öster.

Öster missade Allsvenskan - men klubben är hetare än på många år
- Vi har byggt upp en struktur i Öster som är gjord för att vi ska gå upp i Allsvenskan och nästa år är målet att lyckas med det, säger Jens Magnusson, klubbdirektör i Östers IF. .Foto: Jacob Gustafson

Öster har gjort sin bästa säsong på många år. Laget blev trea i Superettan och fick kvala till Allsvenskan mot Varbergs BoiS. Öster gjorde två bra matcher men förlorade båda med 2-1 och får nu rikta in sig på ännu ett år i Superettan. Det mesta av besvikelsen har lagt sig i klubben och nu tittar man framåt mot nästa säsong.
- Det är lätt att bli känslosam efter ett förlorat kval, men man måste zooma ut och titta på vilka mål vi satte upp inför den här säsongen. Vi skulle bli topp 3 i Superettan och det blev vi. Det är vår största sportsliga framgång på tio år, förklarar klubbdirektören Jens Magnusson.
- Vårt P17-lag skulle gå upp i Allsvenskan, det gjorde de. P19 skulle hänga kvar i Allsvenskan och de kom fyra och U21 skulle gå till slutspel i Allsvenskan, och de gick ända till final.

Jens Magnusson kan dessutom glädjas åt att det återigen pratas om Öster i Växjö och i hela regionen.
- Det har hänt något de senaste månaderna i Växjö. Vi hade över 7 000 hemma på Visma Arena i kvalmatchen mot Varberg om man räknar in skolungdomarna, och det var 1 000 Österfans som åkte till Varberg och såg andra matchen. Det är ett fantastiskt stöd.
Jens Magnusson pekar på att näringslivets intresse att sponsra Öster har ökat i år också.
- Vi har ökat på marknadssidan i år med 1, 5 miljoner kronor. Så bra siffror har vi inte haft sedan vi låg i Allsvenskan 2013. Det var 150 företag som sponsrade vår enkronasmatch mot BP och det är 40 fler än förra året.
- Det är många som vill ha Öster i Allsvenskan igen, inte bara i Växjö. Många andra klubbar vill gärna se Öster i Allsvenskan. Öster är ett starkt varumärke för Växjö, det skulle betyda mycket för stadens besöksnäring och näringsliv om Öster gick upp igen, säger Jens Magnusson.

Med andra ord är det mycket som är positivt för Öster nu. Men att man går miste om stora pengar efter den missade allsvenska platsen går inte komma ifrån. Det är mycket större tv-intäkter och större sponsorer och pengar från centrala avtal som väntar i Allsvenskan.
- Om Öster skulle spela i Allsvenskan omsätter klubben 80 miljoner kronor och i Superettan handlar det om 45-46 miljoner kronor. Allsvenskan och Superettan är som två olika planeter ekonomiskt.
- Men vi har byggt upp en struktur i Öster som är gjord för att vi ska gå upp i Allsvenskan och nästa år är målet att lyckas med det, säger Jens Magnusson.
hans nilssonÖster blev trea i Superettan och fick kvala till Allsvenskan mot Varbergs BoiS. Öster gjorde två bra matcher men förlorade båda med 2-1 och får nu rikta in sig på ännu ett år i Superettan. Foto: Hans Nilsson- Vi hade över 7 000 hemma på Visma Arena i kvalmatchen mot Varberg om man räknar in skolungdomarna, och det var 1 000 Österfans som åkte till Varberg och såg andra matchen. Det är ett fantastiskt stöd, säger Jens Magnusson. Foto: Hans Nilsson