VÄXJÖ 2023-3-2 KL. 17:45

Ny krönikör på Lokaltidningen: ”Jag tycker om att röra mig fritt mellan olika världar”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Jonas Berg är den före detta pokerspelaren från Långasjö som har gått från att vara chefredaktör för tidningen First Poker till att bli marknadskommunikatör på Länsförsäkring Kronoberg. Nu debuterar han dessutom som krönikör på Lokaltidningen.
- Jag tycker om att röra mig fritt mellan olika världar, och det kommer nog märkas på mina krönikor. Det kan bli lite vad som helst, säger Jonas Berg.

Ny krönikör på Lokaltidningen: ”Jag tycker om att röra mig fritt mellan olika världar”
Jonas Berg, marknadskommunikatör på Länsförsäkring Kronoberg, debuterar nu i detta nummer som krönikör på Lokaltidningen. Foto: Hans Nilsson


Jonas Berg föddes för 42 år sedan och växte upp mitt i Vilhelm Moberg-land, i Långasjö utanför Emmaboda i västra delen av Kalmar län.
När han var i 20-årsåldern gick flytten till Växjö och studier i media- och kommunikation på Linnéuniversitetet. Det var ungefär vid den tiden han blev en stor bokslukare.
I sin första krönika i Lokaltidningen refererar han till den svenske poeten Tomas Tranströmer och den norske författaren Karl Ove Knausgård.
- Jag är en allätare både när det gäller litteratur och musik. Knausgårds två senaste romaner, Morgonstjärnan och Vargarna från evighetens skog är väldigt bra, tycker han.

Efter studierna på universitetet fick han jobb på förlaget First Publishing Group AB som hade kontor på Norremark i Växjö. De gav ut flera olika tidningar, bland annat månadsmagasinet First Poker som handlade om pokerspel. Det passade Jonas perfekt eftersom han spelade mycket poker på den tiden.
- Jag blev chefredaktör för First Poker. Vi skrev om pokervärlden och gjorde reportage om kändisar som spelade poker. Det var många kändisar som gjorde det då. Sedan blev förlaget uppköpt av Dohi Sweden 2014 och jag var med på deras digitala satsning på tidningarna, berättar han.

Jonas blev digital marknadschef på Dohi. Men hans fru Charlotte, som han hade träffat 2006 och gift sig med 2015, tipsade honom om ett nytt jobb som hon trodde skulle passa honom. Det var Länsförsäkring Kronoberg som behövde en kommunikatör. Jonas sökte jobbet och fick det.
- Efter 12 år på samma företag ville jag göra något nytt, förklarar Jonas.
Jonas trivs som fisken i vattnet på Länsförsäkring Kronoberg.
- Vi skapar trygghet och når många olika människor. Jag känner att jag har kommit in i en bra kontext där jag är med och påverkar lokalsamhället. Länsförsäkring Kronoberg jobbar ju ihop med Växjö Lakers till exempel och hjälps åt tillsammans med deras värdegrund för ungdomar. Hur ska man vara mot varandra och hur skapar man en bra miljö? Hur inkluderar man mer?

Steget från pokervärlden till försäkringsbranschen är stort.
- Ja, men människor är komplexa och man förändras med åren. Jag har tre döttrar nu mellan 8 och 14 år. Nu är familjen det viktigaste för mig, min familj stödjer mig i allt jag gör, säger han.hans nilsson