VÄXJÖ 2023-10-22 KL. 15:00 Möte om dödsskjutningen i Araby: ”Många är ledsna, deras hjärtan blöder”
Av Hans Nilsson
VÄXJÖ. Efter dödsskjutningen på Sommarvägen nyligen finns det en oro bland de boende i Araby. På grund av den tragiska händelsen bjöds det in till möte på Araby Park Arena med polisen och Växjö kommun.
Ett 60-tal personer kom för att lyssna och ställa frågor - det var mest kvinnor.
- Hjälp mig! Jag mår jättedåligt när jag hör att det har skjutits. Är det mina barn, tänker jag. Vi måste hjälpa varandra, sa en mamma med gråten i halsen.
Kommunpolisen Per Rydiander, Anders Gustafsson, fältchef på kommunen, och Eddy Basic, fältare i Araby, svarade på frågor från oroliga Arabybor efter den senaste dödsskjutningen på Sommarvägen. Foto: Hans Nilsson
Under mötet riktades det en hel del kritik mot hur polisen agerar i Araby och mammor uttryckte sin oro för hur det ska gå för deras barn.
På plats för att svara på frågor var kommunpolisen Per Rydiander och Anders Gustafsson, fältchef på kommunen, Eddy Basic, fältare i Araby, och Malin Lauber (S), ordförande i kommunstyrelsen.
Allt som sades på svenska på mötet tolkades till somaliska och arabiska.
Det var vid halv tre natten till söndagen för ett par veckor sedan som larmet kom om skottlossning på Sommarvägen i Araby. Flera polispatruller åkte till platsen och man kunde genast konstatera att en man i 25-årsåldern hade skjutits ihjäl.
- Det är jobbigt att prata om det här, många är ledsna. Deras hjärtan blöder. Det är en ung människa som dödats, och vi har nu tyvärr varit med om två dödsskjutningar på två år i Araby, berättade Eddy Basic.
Några menade att polisen mest sitter i sina bilar och kör runt med bil på cykelvägarna i Araby. Man önskade att poliserna skulle vara ute och fotpatrullera istället.
Kommunpolisen Per Rydiander förklarade det med att poliserna måste sitta i bilarna för att snabbt kunna åka på larm.
- Jag vill tipsa polisen, men jag är rädd för repressalier från kriminella gäng. Man borde kunna tipsa anonymt, föreslog en kvinna.
- Det är svårt att värdera anonyma tips, de kan användas för att vilseleda. Därför är det viktigt att man kan stå för tipsen, förklarade Per Rydiander.
En ung kille med somalisk bakgrund som försöker påverka andra unga killar i området att bli skötsamma uppmanade polisen att jobba hårdare.
- Ni måste anstränga er mer för att det ska bli bättre i Araby, sa han och riktade sig till polisen.
Per Rydiander svarade direkt på det:
- Vi på polisen och kommunen jobbar hårdare än någonsin, men vi behöver också er hjälp, förklarade han.
Anders Gustafsson underströk Per Rydianders svar.
- Kommunen och polisen har aldrig jobbat så här hårt förut med detta, men utmaningarna är stora. Vi har betydligt fler ungdomar idag än vi hade för tio år sedan som saknar framtidstro. Det här måste vi hantera, sade Anders Gustafsson.
Polisen förklarade att det är viktigt att leva som vanligt - trots det som har hänt.
- Vi måste få samhället på fötter igen. Ett fåtal individer får inte låta begränsa oss. Vi ska leva på och visa oss i Araby, sade Per Rydiander.
Malin Lauber meddelade att hon klockan 14.30 den 2 november och många torsdagar framöver kommer vara på plats på Tallgården för att svara på frågor och prata med boende i Araby.
hans nilsson
Malin Lauber (S), ordförande i kommunstyrelsen. Foto: Hans Nilsson