VÄXJÖ 2022-11-25 KL. 16:57 Företagsspalten: Hur läser man en balansräkning?
Av Josefin Petersson
Alexander Malmström, digim.se
Om resultaträkningen kan kännas krånglig så är det ingenting jämfört med vad de flesta tycker när de läser en balansräkning. En balansräkning visar företagets ekonomiska ställning vid en given tidpunkt. Det vill säga, balansräkningen visar hur företaget mår vid den tidpunkt du valt att titta på. Hur mycket av pengarna är dina? Finns pengarna tillgängliga för mig att använda? Hur stor del av min verksamhet står jag själv för och hur mycket står någon annan för? Läs vidare i denna artikel för att lära dig mer om balansräkningens olika delar och hur du bör tänka kring dem.
Vad visar en balansräkning?
När du läser en balansräkning så visar den företagets ekonomiska ställning vid en given tidpunkt. Det betyder förenklat att den visar hur ditt företag mår vid en angiven tid. När du skriver ut en balansräkning så måste du välja för vilken period. Som standard när du tar ut en rapport ifrån ditt system så visar den årets siffror.
Till skillnad från resultaträkningen så behöver du inte tänka så mycket på vilken period du tittar på i relation till föregående år. En balansräkning jämför inte med förra årets belopp som standard. En balansräkning visar ett summerat belopp för varje konto vid en given tidpunkt. En så kallad utgående balans.
Den utgående balansen visar alltså hur företaget mår i slutet av den period du valt att visa. För att det ska bli lättare att förstå hur du läser ut företagets mående. Så börjar vi med att titta på balansräkningens olika delar.
Ingående och utgående balans
När du läser en balansräkning så har du tre olika kolumner. Ingående balans, periodens förändring och utgående balans. Utgående balans är alltså summan av ingående balans och periodens förändring.
Ett bra exempel för att förtydliga detta är kassa och bank. Låt oss säga att du har ett företagskonto. Detta konto har ofta kontonummer 1930 i bokföringen. Detta kontot i balansräkningen visar alltså saldot på ditt företagskonto vid olika tidpunkter. Ingående balans visar kanske 100 000 kronor, perioden visar +10 000 kronor och utgående visar 110 000 kronor. Detta betyder alltså att du i början av perioden hade 100 000 kronor på ditt bankkonto och i slutet av perioden hade du 110 000 kronor. Förändringen under perioden var således plus 10 000 kronor.
Detta är i kort vad balansräkningen visar. Vilket belopp som fanns på ett bokföringskonto i början av en period, ingående balans. Vad som har hänt under perioden, förändringen. Och vad som finns på kontot i slutet av perioden, utgående balans.
Kontrollera att perioden är avstämd och klar innan du läser balansräkningen
När du tar ut en balansräkning så väljer du för vilken period. Här är det viktigt att du har koll på detta så att du vet vad du tittar på. Om du inte gör din bokföring själv så skulle jag råda dig till att kontrollera med din konsult om bokföringen är färdigställd innan du tar ut rapporten och fattar beslut utifrån den.
Tar du till exempel ut en rapport ut Fortnox utan att välja datum så kommer den som standard välja hela året. Det betyder att allt som är bokfört kommer att synas däri. Tar du ut en rapport mitt i månaden betyder alltså det att även pågående månad, som kanske bara till hälften är gjord, kommer med i rapporten. Det kan ge missvisande siffror och skapa mer frågor än svar.
Så kolla alltid med din konsult innan du tar ut en rapport för att säkerställa att den är avstämd och klar.
Hur du läser balansräkningens olika delar
Balansräkningen består i tre stycken huvuddelar. Tillgångar, Eget kapital och skulder. Dessa består sedan i sin tur i mindre delar som beskrivs här nedan.
Tillgångar
Företagets totala tillgångar visar det värdet av företagets förmögenhet. Dessa tillgångar kan ses som en resurs som företaget kan förvalta på olika sätt för att på sikt öka i värde. Det är alltså företagets alla pengar fördelade på olika sätt. En del sitter på bankkontot under Kassa och Bank, annat finns i form av en bil under Materiella anläggningstillgångar och vissa sitter på kundernas konto genom kundfordringar under kortfristiga fordringar.
Men sammantaget visar de företagets totala förmögenhet.
Eget kapital
Eget kapital är skillnaden mellan företagets tillgångar och skulder. Det betyder alltså att om du skulle ta alla dina skulder och betala av dem med hjälp av dina tillgångar. Då är det det som blir över som är det egna kapitalet. Med andra ord kan man säga att detta är företagets egna medel och i slutändan företagets ägares medel.
Skulder
Företagets skulder består i allt det som företaget är skyldig någon annan. Det kan vara skatteverket, leverantörer eller koncernföretag. Här ligger även långfristiga skulder så som banklån som löper på längre tid.
Låt oss titta mer i detalj på varje del i balansräkningen och vad varje del innehåller. Samt hur du kan tänka kring varje del och hur den påverkar den totala bilden av företagets ekonomi.
Anläggningstillgångar
Anläggningstillgångar är tillgångar som är avsedda att stadigvarande brukas eller ägas av företaget. Dessa kan delas in i flera underkategorier så som. Detta kan vara lite svårt att få grepp om. Men om du tänker dig att du har 200 000 kronor på ditt bankkonto. Och så väljer du att investera dessa i en maskin som du ska använda under fem års tid.
Du köper maskinen och 200 000 kronor försvinner ifrån kontot. Det betyder ju inte att företagets förmögenhet har minskat med 200 000 kronor. Företaget äger ju istället en maskin som antingen kan säljas och då ge tillbaka dessa pengar. Kanske mindre om det gått en tid och då är den förlusten en förbrukning av tillgången. Eller så behåller företaget maskinen som är tänkt att användas för att skapa nya affärer och bringa in ännu mer pengar i slutändan.
Här byter alltså pengarna form till en anläggningstillgång. Denna skrivs sedan av under ett antal år baserat på den ekonomiska livslängden. I takt med att den skrivs av så minskar det bokförda värdet tills det är nere på noll och den räknas då som förbrukad.
Det finns lite olika typer av anläggningstillgångar.
Immateriella tillgångar
En tillgång som saknar fysisk form. Exempel på detta kan vara godwill, patent eller licenser men även egen upparbetad utveckling.
Materiella tillgångar
Materiella tillgångar består av fysiska tillgångar som har ett bestående värde. Så som byggnader och mark, inventarier och verktyg samt bilar för att nämna några.
Finansiella tillgångar
Finansiella tillgångar betår i fordringar hos koncernföretag, långfristiga värdepappersinnehav och delar i koncernföretag.
Omsättningstillgångar
Omsättningstillgångar är i princip alla andra tillgångar som ej ryms inom ramen för anläggningstillgångar. Här ligger pengar som inte har investerats. Det betyder inte att det bara är pengar på kontot. Det kan vara fordringar i form av skatter betalda i förskott eller kundfakturor som inte blivit betalda ännu. Målet är ju dock att så lite som möjligt ska ligga som fordringar och så mycket som möjligt ligga som pengar på kontot lätt tillgängligt för att användas för att driva verksamheten framåt. Hur du ser till att ha så god likviditet som möjligt kan du läsa i vår artikel i ämnet.
Här finner du också ditt varulager och din upparbetade men ej fakturerade tid.
Varulager
Värdet av de produkter du har i lager beräknat till inköpspris. Här summeras allt som du har ligger på hyllorna. Denna post ska vara så låg som möjligt utan att för den delen vara så låg att du riskerar att inte kunna leverera när någon vill köpa.
Kortfristiga fordringar
Här ligger bland annat ditt skattekonto, kundfordringar och upparbetad tid. Återigen ska dessa minimeras. Fakturera så ofta som möjligt och ha så kort kredittid som du kan. Och låt inte pengarna sitta på skattekontot i onödan.
Kortfristiga placeringar
Här har du dina kortsiktiga placeringar sås som värdepapper, kapitalförsäkringar och liknande. Till skillnad från kortfristiga fordringar kan du här låta en del pengar sitta. Detta är ju en kortfristig investering där du förväntar dig en viss avkastning över tid. Dessa kan dessutom lösas in för att kunna användas igen i verksamheten.
Kassa och bank
Här har du dina pengar i sin renaste form. Detta är din kassa och ditt bankkonto. Alltså helt enkelt dina kontanter om de så ligger i kassalådan eller sitter på banken. Här vill du ha så mycket pengar att du aldrig behöver oroa dig för om de ska räcka till det du behöver göra för att driva din verksamhet framåt.
Eget kapital
Eget kapital består av två delar. Bundet kapital och fritt kapital. Bundet kapital är ditt aktiekapital. Detta kan inte tas ut av ägaren utan är företagets. Fritt eget kapital däremot kan tas ut utav ägaren i form av aktieutdelning. Det fria egna kapitalet beskrivs bäst som den totala ansamlade vinsten från start fram till idag.
Med det sagt så betyder det inte att allt ska tas ut på en gång för privat konsumtion. När du gör en utdelning och minskar det egna kapitalet så minskar du samtidigt dina tillgångar med lika mycket. Och du gör det genom att minska kassa och bank. Något som vi redan slagit fast är viktigt att ha tillräckligt mycket utav för att kunna driva verksamheten.
Så ta aldrig ut mer pengar än vad företaget klarar av att hantera.
Skulder
Här har du företagets alla skulder. Långfristiga skulder, som sträcker sig längre än ett år framåt och kortfristiga skulder som beräknas förfalla inom ett år. Har kan man tro att man per automatik vill hålla dessa så lågt som möjligt vid varje given tidpunkt. Men det behöver inte nödvändigtvis vara fallet.
I samband med att en skuld ökar så kan även en tillgång öka. Tänk dig in i scenariot att du beställer varor, får de levererade och betalar för dem först om 60 dagar. Under dessa 60 dagar har du alltså en leverantörsskuld. Denna skuld är helt gratis (oftast). Hade du hela tiden strävat efter att minska dina skulder så hade du betalat varorna direkt och pengarna hade lämnat ditt konto.
Tänk dig sen in i situationen att du säljer dessa varor på 52 dagar. Det betyder alltså att du redan fått betalt för dessa varor och fått ett överskott (för du säljer ju med goda marginaler?) innan du ens betalat för dem.
På samma sätt kan ett långfristigt lån hos banken till låg ränta vara bättre än att inte kunna investera. Ibland måste företag satsa för att vinna. Om då inte pengarna finns där så kan ett lån vara den bästa lösningen.
Så att ha skulder kan vara bra så länge de är av rätt sort och att det finns ett syfte med dem att kunna tjäna mer pengar. Har man inga skulder dock så betyder ju det att alla tillgångar är fria att kunna tas ut av ägarna i form av eget kapital.
Så för att summera hur man läser en balansräkning
När du läser balansräkningen så visar den alltså företagets totala tillgångar på ena sidan. Och företagets skulder till utomstående under skulder och skulder till ägarna i form av eget kapital. Så när du tittar på din balansräkning så ska du titta på hur stor del av dina tillgångar som är bundna i form av anläggningstillgångar och hur mycket som ligger som omsättningstillgångar.
Ju mer som ligger som anläggningstillgångar ju sämre är din betalningsförmåga. Du vill också se att en tillräckligt stor del av dina skulder består av eget kapital. Det visar att företaget inte bara lever på lånade pengar.
Exakt hur dessa tre olika delarna i balansräkning ingen ska se ut beror väldigt mycket på företagets storlek och verksamhet. Det du ska titta efter är trender som pekar åt fel håll och se till att göra något åt dem i tid. Ser du att saldot av dina omsättningstillgångar hela tiden pekar nedåt så behöver du se över och förstå varför.
Vill du ha hjälp med att se över ditt företags specifika balansräkning så hör av dig till oss och boka in ett lära-känna-samtal så hjälper vi dig gärna att förstå den bättre. Om du inte redan läst vår artikel om hur du läser en resultaträkning så kan jag rekommendera den också för en ännu djupare förståelse.
Källa: digim.se