Av Hans Nilsson
VÄXJÖ. En livsmedelsbutik i Växjö avslöjades med flera allvarliga brister när kommunen gjorde en kontroll.
Det handlar bland annat om trasig och smutsig städutrustning, personal utan kunskap om livsmedelshantering, för höga temperaturer i frysboxar och bristande spårbarhet av livsmedel.
Vid kontrollen i butiken i Växjö nyligen av Samhällsbyggnadsförvaltningen konstaterades flera avvikelser från lagstiftningen.
Det saknades bland annat förteckning av innehåll för frysvaror med fisk, kött och grönsaker som förvarades i plastpåsar i frysen.
Förpackningar med Nayama Cassava couscous och President Golden Sella basmatiris saknade svensk märkning.
Färdigförpackade livsmedel ska enligt lagen märkas med ingrediensförteckning.
Golvet i butiken var slitet och det fanns håligheter i golvet. Golvlister var slitna och det är ett problem eftersom slitna ytor försvårar rengöring, konstaterar kommunen.
Lokaler och utrustning ska, så långt det är praktiskt möjligt, underhållas så att risk för kontaminering undviks.
Listen till kylen var trasig och hängde löst och var svår att rengöra. Frysar var slitna och svåra att rengöra och det fanns mycket isbildning i frysboxarna.
Men alla föremål, tillbehör och all utrustning som kommer i kontakt med livsmedel ska ha en sådan konstruktion, bestå av sådana material och hållas i så gott skick att risken för kontaminering minimeras.
Städmoppen och hinken var smutsiga vilket försvårade rengöring. Moppen förvarades inte upphängd.
Livsmedelslokaler ska hållas rena och i gott skick, enligt lagen.
Livsmedelspersonalen kände inte till regler om livsmedelsinformation och temperaturkrav för frysvaror. Men kravet är att livsmedelsföretagare ska se till att den personal som hanterar livsmedel instrueras och/eller utbildas i livsmedelshygien på ett sätt som är anpassat till deras arbetsuppgifter.
Frysboxar med fisk och kött samt chili höll -13,5ºC och-13°C. Frysbox med grönsaker höll-14,8ºC. Det var mycket isbildning i frysboxarna.
Men temperaturen i djupfrysta livsmedel ska alltid vara -18 °C eller lägre i alla delar av varan.
Kortvarig temperaturhöjning till högst-15 °C kan enbart godtas vid transport, lokal distribution och vid avfrostning och liknande i frysdiskar i detaljhandeln, påpekar kommunen.
Spårbarhet av livsmedel till leverantör kunde inte visas vid inspektionen. Följesedlar saknades vid inspektionen.
Men livsmedelsföretagare ska kunna ange varifrån de fått ett livsmedel
Livsmedelsföretagare ska ha system och förfaranden för att kunna lämna den informationen till behöriga myndigheter.
Kommunen kommer att följa upp alla avvikelser vid en uppföljande kontroll.
Växjö kommun har haft telefonkontakt med den ansvarige för livsmedelsbutiken som sitter i en annan stad.
Man framförde i samtalet alla brister man upptäckte i butiken.
Den ansvarige berättade att det finns etiketter för alla varor som ska fästas på påsarna men att detta hade missats. Det kommer att åtgärdas direkt.
Hon berättade också att lokalen kommer att renoveras och att det troligen blir nu i augusti i år. De planerar också att byta ut alla frysboxar och göra vid alla golven, enligt henne.
hans nilsson