VÄXJÖ 2024-6-5 KL. 16:45

Erikshjälpen har byggts om: ”Jag är så stolt över den här butiken”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Erikshjälpen Second Hand i Växjö har gjort en storsatsning och byggt om hela butiken och caféet på Smedjegatan 5.
- Jag är oerhört nöjd och stolt över att jag kan representera en av Sveriges finaste second hand-butiker, säger Jan Niklasson, verksamhetschef på Erikshjälpen.

Erikshjälpen har byggts om: ”Jag är så stolt över den här butiken”
- Jag är oerhört nöjd och stolt över att jag kan representera en av Sveriges finaste second hand-butiker, säger Jan Niklasson, verksamhetschef på Erikshjälpen. Foto: Hans Nilsson


Erikshjälpens second hand-butik med café i Växjö har genomgått stora förändringar nu i vår.
Man började bygga om den runt 1500 kvadratmeter stora lokalen i mars. I början av april var arbetet klart.

Förra lördagen invigdes den ombyggda butiken med uppvisning av Ensemble Cores dansare och med specialerbjudanden.
- Vi har gjort en total rockad där varugrupper har fått byta plats i butiken, och vi har återanvänt det mesta i inredningen och skyltat om både in- och utvändigt, berättar Jan Niklasson.

Det är som att komma in i en helt ny butik på Smedjegatan. Verksamhetschefen Jan Niklasson är väldigt nöjd.
- Vi är så nära en vanlig butik man någonsin kan komma nu. Vi har byggt om för att ge kunden en bättre upplevelse och för att det ska bli lättare för kunden att hitta saker i butiken, berättar Jan Niklasson.
- Kläderna har fått 50 procent större utrymme i butiken, vår försäljning av kläder har ju ökat mycket de senaste åren. Vi får in kläder som är som nya som folk har skänkt, och det är ofta fina märken.
- Alla varor som säljs i butiken har skänkts och varorna säljs till attraktiva priser. Överskottet går till Erikshjälpens arbete för barnen och världen de drömmer om, lägger han till.

Erikshälpen driver ett 50-tal ideella second hand-butiker i Sverige och Norge.
Förra året sålde man över 1,2 miljoner klädesplagg i de butikerna.
Erikshjälpens butik i Växjö är en av tre som omsätter mest av alla dessa 50.
Men butiken i Växjö har länge varit i behov av att fräschas upp och göras om. Om inte pandemin hade satt käppar i hjulet hade det skett för några år sedan redan.
- Det var dags att fräscha upp butiken. Vi har gjort det tydligare och mer strukturerat för kunden, man ska veta var man befinner sig i butiken. De olika avdelningarna markeras med skyltar och hänger ihop på ett bättre sätt, förklarar Jan Niklasson.
- Nu kan vi blanda rå försäljning med större inspirationsytor med uppdukade varor. Vi får bättre flöde av varor i butiken och det blir lättare att hitta det man söker.

Växjöbutiken har fått hjälp av den centrala organisationen i Erikshjälpen som sitter i Huskvarna med att bygga om. Många volontärer i Växjö har också hjälpt till.
- Vi har bara fått positiva reaktioner från kunderna på den nya butiken. De säger att det är ljust, luftigt, fräscht och inbjudande, berättar Jan Niklasson.
Erikshjälpen arbetar för barns rättigheter i Sverige och i världen sedan 1967.

På Eriksdagen den 27 april samlades 3 287 289 kronor in genom Erikshjälpens butikers dagskassor. Pengar gick oavkortat till barns rätt till trygghet och skydd.
- Om vi inte hade haft givarna så hade vi inte kunnat göra det här. Vi tar hand om givarnas gåvor på allra bästa sätt och vårdar sakerna med respekt. Vi har ett rikt utbud i butiken, och våra varor ligger en bit över den normala standarden för second hand, säger Jan Niklasson.
- Varor som inte går att sälja i butiken eller som är kvar i butiken en längre tid går till bistånd.

Erikshjälpen Second Hand har tre mål: man ska ha överskott, ett socialt mål och hållbarhetsmål.
- Tack vare givarnas gåvor och försäljning av dessa får vi även möjlighet att ge människor tillfällig sysselsättning, arbetsträning och praktik, säger Jan Niklasson.

Erikshjälpen i Växjö har 23 anställda, men man har dessutom 15-20 som arbetstränar och 80 volontärer.
Janne Nilsson, som jobbar med caféet på Erikshjälpen, är förtidspensionerad på deltid. Han är nöjd med hur caféet har byggts om och fräschats upp.
- Innan var det lite tråkig miljö. Men nu är det roligare och jag trivs bättre i den här nya miljön, säger Jan Nilsson och fortsätter:
- Jag skadade mig i nacken för flera år sedan och har haft utmattningsdepression, men det är inte roligt att sitta hemma. Jag trivs fantastiskt bra här, jag gillar det sociala, att träffa folk.
- Nu har jag jobbat här i ett år och jag hoppas att jag kan jobba här till pensionen.

hans nilsson


Janne Nilsson jobbar med caféet på Erikshjälpen som är döpt efter Erik Nilsson som startade Erikshjälpen. Jan Niklasson är verksamhetschef. Foto: Hans Nilsson



- Vi är så nära en vanlig butik man någonsin kan komma nu. Vi har byggt om för att ge kunden en bättre upplevelse och för att det ska bli lättare för kunden att hitta saker i butiken, berättar Jan Niklasson. Foto: Nilsson


Startades 1967
Erikshjälpen startades 1967 tack vare Erik Nilsson som föddes i Vetlanda 1927.
Han hade blödarsjuka som liten och låg ofta på sjukhus under sin uppväxt.
På sjukhuset föddes hans dröm om att uppmuntra andra barn i samma situation.
Han började skicka hälsningar och små presenter till andra sjuka barn.
Adresserna fick han genom att lyssna på radioprogrammet Barnens Brevlåda med programledaren Sven Jerring.
1946 var hans arbete etablerat och några år senare intervjuades han i radio av just Sven Jerring.
Då tog verksamheten fart på riktigt.
Men Erik Nilsson dog 1966, han blev bara 37 år.
Arbetet han hade startat levde vidare och ett år efter hans död grundades Erikshjälpen.
Lördagen den 27 april firades Eriksdagen för att hedra Erik Nilsson.
Hela dagskassan gick till Erikshjälpens arbete för barns rätt till trygghet och skydd.