VÄXJÖ 2023-5-26 KL. 09:48

DJ Mojo laddar för en het sommar med social dans

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den 27 maj är det återigen dags för social dans med latinska och afrikanska rytmer på bryggan vid Växjösjön på lördagskvällar. De senaste somrarna har det varit en succé med mycket folk och skön stämning.
Nu väntar sju heta lördagskvällar i sommar med dans, bra musik och glädje på bryggan.
- Jag älskar det, jag skapar glädje åt andra när jag spelar. Då blir man glad själv, säger DJ Mojo och skrattar.

DJ Mojo laddar för en het sommar med social dans
Mohammad Abbashar, DJ Mojo, älskar att vara DJ på bryggan vid Växjösjön på somrarrna - Jag är alltid glad när jag spelar som DJ. Det avspeglar sig på dansgolvet. Folk blir glada, säger DJ Mojo och skrattar högt. Foto: Micke Östlund


Sommaren 2019 fick Växjö ett nytt inslag i stadsbilden när Emelie Bergendorff och Pasos Do Paz ordnade med dans för alla som kände för det på bryggan vid IOGT-NTO och Växjösjön.

Den här formen av kostnadsfri social dans blev en succé med massor av folk varje lördag. Sedan ställdes dansen in 2020 på grund av pandemin, men den 19 juni 2021 var dansen tillbaka på samma ställe. Bryggan fylldes med folk i alla möjliga åldrar som dansade till musiken från DJ Mojo under tio lördagskvällar fram till den 21 augusti.

Emelie Bergendorff belönades med Region Kronobergs folkhälsostipendium för att ha skapat glädje för människor och bidragit till en positiv hälsa och att motverka ensamhet med dansen under pandemin.
Alla möjliga människor brukar vara med och dansa, alltifrån små barn till äldre med rollatorer.

Nu är det dags igen för den sociala dansen vid Växjösjön, med start den 27 maj, i arrangemang av Sinsemellan. En som verkligen är laddad för detta är DJ Mojo. Han har spelat på de här danserna sedan 2021 och han älskar det.
- Jag spelar african, latin och tropical music. Det är glad musik som passar på sommaren. Jag längtar alltid till det här varje gång. Att få jobba ihop med Amir som är konferencier och att spela inför en nykter publik med blandat folk i olika åldrar och bakgrund.
- Det är en kul utmaning att få folk att dansa när de inte har druckit en droppe alkohol, berättar DJ Mojo, eller Mohammad Abbashar som är hans riktiga namn.
Den sociala dansen har blivit populär i Växjö och DJ Mojo har en teori om varför det är så.
- Det har byggts upp en kultur kring den här dansen, ibland är det jättemycket folk som kommer och dansar. Folk behöver sociala möten, de behöver träffas och lyssna på musik och dansa, speciellt under pandemin saknade folk den sociala biten, förklarar DJ Mojo.
- De flesta vill kunna njuta av att dansa också, det är sommar och det är fint väder och människor är glada, lägger han till.
- Och jag är alltid glad när jag spelar som DJ. Det avspeglar sig på dansgolvet. Folk blir glada. Man kan inte vara sur när man är DJ, säger han och skrattar högt.
Nästa tillfälle det är social dans på bryggan vid Växjösjön är den 10 juni. Sedan blir det dans den 1 juli, 8 juli, 29 juli, 12 augusti och 19 augusti.
hans nilsson


- Folk behöver sociala möten, de behöver träffas och lyssna på musik och dansa, speciellt under pandemin saknade folk den sociala biten, förklarar DJ Mojo. Foto: Micke Östlund- De flesta vill kunna njuta av att dansa också, det är sommar och det är fint väder och människor är glada, säger DJ Mojo. Foto: Micke Östlund