VÄXJÖ 2024-3-18 KL. 12:25

Det doftar succé om Scent

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Nyligen hölls en UF-mässa i Ljungby Arena med flera företag i Ung Företagsamhet från Växjö. Ett av företagen var Scent UF med My Nordbeck, Amelie Ankarberg och Ella Westberg på Kungsmadskolan i Växjö.
De har tagit fram en doftspray för toaletter och en bilparfym som de säljer.

Det doftar succé om Scent
Ella Westberg, My Nordbeck och Amelie Ankarberg i Scent UF på Kungsmadskolan i Växjö har tagit fram en doftspray på glasflaska som man kan fräscha upp med både på toaletten och i hemmet. Foto: Hans Nilsson

Runt 160 UF-företag ställde ut företagsidéer i Ljungby Arena och 150 UF-elever tävlade i olika kategorier den 12 mars.
Skolungdomar från Kronobergs län visade upp nytänkande och driv - och företagsamhet och glädje över att få testa att driva företag.
I skrivande stund kan vi inte säga hur det gick för Scent UF i tävlingen. Men det är ingen tvekan om att My Nordbeck, Amelie Ankarberg och Ella Westberg tror stenhårt på idén med doftspray för toaletter och en bilparfym.
Den ligger i luften, så att säga. Ingen vill att det ska lukta illa på toaletten eller i bilen.
- Folk säger till oss att de tycker att vi har en bra produkt, säger Amelie, företagets vd.
- Det finns doftspray för toaletter, men de är dyra och vi tycker att deras dofter är för intensiva. Vi ville ha en mer harmonisk doft och en billigare sprayflaska, förklarar My, ekonomichef i företaget.
- Men det här är inte bara för toaletter, doften kan fräscha upp i hela hemmet, lägger My till.

Tjejerna jobbade i flera veckor i höstas med att ta fram produkterna. Sprayen i glasflaskan doftar lemon och bilparfymen med doftpinnar som man doppar i fresh flower installerar man i ventilationen på bilen.
- Vi använder ättika, vatten och esoteriska oljor. De esoteriska oljorna köpte vi av Better You på nätet. Det tog tid att utveckla dofterna och att blanda så att det blev bra, berättar My.
- Vi testade doftsprayen och bilparfymen på ett 40-tal personer innan vi var nöjda. Det var klasskompisar och lärare och våra familjer som fick tycka till, säger Ella, som har hand om marknadsföringen.

UF-mässan i Ljungby blir femte gången Scent UF är ute och säljer sina produkter. De har till exempel varit på Grand Samarkand och på julskyltningen i Växjö. Innan mässan i Ljungby hade de sålt 30 sprayflaskor och 15 bilparfymer.
- Målet är att sälja 50 sprayflaskor och 30 bilparfymer fram till i juni. Vi har kontaktat bilfirmor i Växjö för att erbjuda bilparfymen, men vi har inte fått svar än. Vi tror att hotell och restauranger kan vara intresserade av doftsprayen, förklarar Amelie.hans nilsson


Ella Westberg, My Nordbeck och Amelie Ankarberg i Scent UF på Kungsmad i Växjö har tagit fram en doftspray på flaska som man kan använda för att det bland annat ska lukta bättre på toaletten. Foto: Hans NilssonScents bilparfym. Foto: Hans Nilsson