VÄXJÖ 2022-12-23 KL. 13:59 Centrumskolan i Araby: ”Vi har ett otroligt tufft uppdrag - 40 procent av våra 400 elever är i behov av särskilt stöd"
Av Hans Nilsson
VÄXJÖ. Centrumskolan i Araby i Växjö har 36 miljoner kronor i budget och får betydligt mer pengar än någon annan skola i Växjö - nu får man svidande kritik av Skolinspektionen för brister i dokumentationen i arbetet med nyanlända elever och elevstöd.
- Vi har en otroligt utmanande uppgift på den här skolan. Bara fyra av våra elever har föräldrar med svenska som modersmål och 40 procent av våra 400 elever är i behov av särskilt stöd, förklarar Rikard Samuelsson, rektor på Centrumskolan.
- Vårt uppdrag är komplext och tufft. Alla våra 400 elever har en bakgrund i Mellanöstern, Asien eller Afrika. Varje elev vi har behöver mycket stöd, förklarar Rikard Samuelsson, rektor på Centrumskolan i Araby. Foto: Hans Nilsson
Vid en inspektion på Centrumskolan i Araby nyligen upptäckte Skolinspektionen flera brister. Nyanlända elever placeras direkt i klass utan att få extra anpassning och stöd. Elever som är i behov av hjälp på modersmålet får inte sina behov tillgodosedda, anser Skolinspektionen.
Man pekar också på brister i beslut om betyg. Med stöd av skollagen ger man även Växjö kommun en anmärkning för att det saknas analys av åtgärderna för att motverka kränkande behandling på Centrumskolan. Beslutet får enligt skollagen inte överklagas.
- Vi är väldigt medvetna om de brister som Skolinspektionen pekar på. Centrumskolan är unik i sitt slag i Växjö kommun, det är en skola som sticker ut i Växjö och det känner man till på Skolinspektionen. Det var därför de gjorde en inspektion, säger Rikard Samuelsson, rektor på Centrumskolan sedan tio år.
- Vårt uppdrag är komplext och tufft. Alla våra 400 elever har en bakgrund i Mellanöstern, Asien eller Afrika, en del kom till Sverige när de var 8-9 år. Varje elev vi har här behöver mycket stöd. Min utmaning är att hitta varje individ och sätta in rätt resurser.
Som rektor har han ett stort ansvar. Skolinspektionen vill nu att han bland annat ska dokumentera utredningar om varje elev i särskild undervisningsgrupp, när åtgärdsprogram har beslutats och när beslut om placering i särskild undervisningsgrupp har fattats. För varje elev som har anpassad studiegång ska rektorn dokumentera när beslut om anpassad studiegång har fattats.
- Skolinspektionen ser att vi gör stora insatser med varje enskild elev som behöver särskilt stöd. Men det är i arbetet med dokumentationen vi brister. Vi har inte klarat av att hinna med dokumentationen av varje elev som behöver extra stöd. Det är den som saknas, och det handlar om att följa elevens utveckling, säger Rikard Samuelsson.
- Skollagen kräver det av oss, men det är svårt för oss att hinna med för sån dokumentation tar tid här på den. Men det är det vi ska se till att skriva nu. Det blir ett stort städarbete.
Skolinspektionen kräver att Centrumskolan senast den 5 maj 2023 ska ha vidtagit åtgärder för bättre stöd till nyanlända elever. De åtgärderna ska senast samma dag skriftligen redovisas för Skolinspektionen. Om Växjö kommun inte följer detta föreläggande kan hårdare sanktioner bli aktuella.
Rikard Samuelsson anser att det är bra att Skolinspektionen med sin tillsyn lyfter upp utmaningarna på skolan i ljuset.
- Skolinspektionen sätter fingret på de problem vi har. Utmaningarna har ökat under de tio år jag har varit här. Vi fick många nya elever 2015 under den stora flyktingvågen. Min känsla är att det fria skolvalet har gjort att starka elever har valt skolor i andra delar av Växjö och de svagare eleverna är kvar.
- Men samtidigt får vi betydligt mer kommunala och statliga resurser än andra skolor i Växjö kommun. Vi har haft 36 miljoner kronor i budget i år och det är flera miljoner mer än andra skolor.
Att det bara är fyra elever på Centrumskolan som har föräldrar med svenska som modersmål och att 40 procent av de 400 eleverna är i behov av särskilt stöd är inte så konstigt i ett invandrartätt område med många nyanlända, påpekar han.
- Barnen vill ju gå i skolan i det bostadsområde där de bor, och de älskar sin skola här. Vi ser elever som klättrar framåt i sin kunskapsutveckling, och vi har blivit bättre på att lära ut svenska. Sedan har vi många barn här som spelar fiol och tränar ishockey med Växjö Lakers. Men det tar tid att anpassa sig till ett nytt land och ett nytt språk, säger Rikard Samuelsson.
Hans nilsson