Av Hans Nilsson
VÄXJÖ. Fastighetsbolaget Castellum i Växjö har nu påbörjat ”Samtalsringen” - en satsning på att hindra ungdomar från att hamna i utanförskap. Unga killar från 12 år och uppåt på Centrumskolan i Araby, TC på Teleborg och fritidsgårdarna i Växjö kommer delta.
Bakom initiativet står Charbel Gabro som nyligen höll en frukostföreläsning i Växjö för Castellums hyresgäster.
- Det här är en jättesatsning från oss, och jag är mållös över engagemanget och uppslutningen, säger Jenny Rungegård, affärsområdeschef på Castellum Växjö.
- Det var ett 100-tal som kom på föreläsningen och gensvaret är enormt från alla samarbetspartners och hyresgäster, det märks att det här är en ytterst prioriterad fråga hos många.
För ett tag sedan skrev Lokaltidningen om att fastighetsbolaget Castellum vill göra något för ungdom i utanförskap i Växjö.
Jenny Rungegård på Castellum förklarade varför ett fastighetsbolag engagerar sig i detta.
Det handlar om att man är en stor aktör som också driver socialt hållbarhetsarbete.
- Bitvis har vi stora problem i centrum. Vi vill fånga upp ungdomarna innan de valt fel väg och hamnat i kriminalitet, berättade Jenny Rungegård.
- Vi har fått det till oss från besökare i Växjö och hyresgäster och näringsidkare att det är otryggt i centrum ibland på grund av ungdomsgäng, fortsatte Jenny Rungegård.
- Men om Växjö ska vara attraktivt att driva bolag i så behöver vi vara en stad som är trygg och som utvecklas på ett bra sätt.
Nu satsar Castellum därför 120 000 kronor och tid lokalupplåtelse på ”Samtalsringen”.
Ett projekt som ska pågå under hela 2025 och som ska hjälpa unga killar som är i riskzonen för att hamna snett i livet.
”Samtalsringen” började i Växjö den 15 januari och drivs i samarbete med Charbel Gabros ideella förening Inspirera Flera, Växjö kommun och Neighbourhood, som är Ulriksbergskyrkans sociala satsning.
Unga killar från 12 år får möjlighet att delta. De handplockas från Centrumskolan i Araby, TC på Teleborg och från fritidsgårdar.
- Det är värt att påpeka att vi inte jobbar med yrkeskriminella ungdomar, utan det här handlar om unga killar som kan befinna sig i riskzonen, klargör Jenny Rungegård.
För att uppmärksamma satsningen på ”Samtalsringen” ordnade Castellum den 16 januari en frukostföreläsning för sina hyresgäster med Charbel Gabro på Knock’em Down på Västra Esplanaden i Växjö.
Han har utsetts till Årets Talare 2024 och vunnit Stora Talarpriset.
Charbel Gabro startade ”Samtalsringen” 2017 i Norrköping efter att ha haft egna erfarenheter av utanförskap och bristande framtidstro.
Projektet går ut på att bryta negativa normer kring maskulinitet hos unga killar som är i riskzonen att hamna på fel väg i livet och att stärka deras emotionella intelligens.
- ”Samtalsringen” har gett ett väldigt bra resultat i Norrköping sedan 2017, säger Jenny Rungegård.
Ett 20-tal anställda på Växjö kommun och engagerade i Neighborhood har utbildats av Charbel Gabro till samtalsledare i ”Samtalsringen”.
Vid 35 tillfällen under 2025 kommer varje samtalsring, med 6 unga killar från 12 år och uppåt, att träffas och samtala. Två samtalsringar har redan startat och det kan bli fler under året.
Samtalen sker i konferenslokaler på World Trade Center i Växjö.
- Vi har valt den miljön för att det är näringslivets finrum i Växjö, och för att vi vill att de här killarna ska få se den världen, förklarar Jenny Rungegård.
- På varje samtalsring kan en gäst från näringslivet vara med och inspirera killarna. De ska skapa hopp hos dem, berätta om hur viktigt det är att ha ett jobb och kanske kan de bli mentorer och hjälpa dem in på rätt väg också.
Tanken med samtalsgrupperna är att de ska ge de unga killarna möjlighet att växa som individer.
Metoden går ut på att de får vara i en trygg och stödjande miljö där de kan uttrycka tankar och känslor, utveckla självinsikt och skapa en positiv framtidstro.
- Behovet av en trygg samtalsmiljö för unga är större än någonsin med tanke på den ökande psykiska ohälsan bland ungdomar. Med ”Samtalsringen” skapar vi en generation sårbara men modiga unga män, säger Charbel Gabro.
På Castellum i Växjö ser man med oro på det växande utanförskapet med en arbetslöshet som stiger.
Men samtidigt råder det kompetensbrist på arbetsmarknaden och det hämmar Växjös tillväxt, påpekar Jenny Rungegård.
Hon hoppas därför att ”Samtalsringen” inte bara ska fånga upp unga i riskzonen utan även öka förståelsen hos näringslivet i Växjö för att skapa ökad mångfald och integration på arbetsplatserna.
- Att arbeta med mångfald och inkludering tar tid och är inte enkelt, men det är nödvändigt för att skapa framgångsrika och hållbara arbetsplatser, anser Jenny Rungegård.
- Charbel belyser hur ökad förståelse för olikheter kan förändra tanke- och beteendemönster, minska klyftor och öppna dörrar till nya perspektiv.
hans nilsson