Av Hans Nilsson
KRONOBERG. Företagen har svårt att hitta rätt personal - trots hög arbetslöshet.
I Kronoberg har sju av tio rekryterande företag haft svårt att anställa, visar en ny undersökning.
- De arbetslösa har inte rätt kompetens för de lediga jobben, förklarar Ulrica Bennesved, regionchef på Svenskt Näringsliv i Kronobergs län.
Åtta av tio företag i Kronoberg vill växa, men samtidigt upplever många företag att det finns stora hinder för tillväxten.
Det absolut största hindret är kompetensbrist, enligt ny statistik från Svenskt Näringslivs undersökning Företagarpanelen.
Senaste halvåret har 58 procent av företagen i Kronoberg försökt rekrytera personal.
Men hela 66 procent av de företagen har haft svårt att hitta personal med rätt kompetens.
- Det här kan förstås verka motsägelsefullt i ett län som har den sjätte högsta arbetslösheten i landet. Men de arbetslösa har helt enkelt inte rätt kompetens för de lediga jobben, säger Ulrica Bennesved på Svenskt Näringsliv i Kronobergs län.
Det här problemet är tydligt i alla delar av näringslivet. Enskilda företag drabbas, men i på sikt hämmas dessutom landets konkurrenskraft och välstånd.
Allra störst efterfrågan är det på arbetstagare som har yrkesutbildning på gymnasienivå.
Många företag vill ha fler och bättre yrkesutbildningar.
- Trots att det råder skriande brist på yrkesproffs i arbetslivet gapar utbildningsplatser tomma på gymnasieskolornas yrkesprogram, berättar Ulrica Bennesved.
- Samtidigt är det många som går studieförberedande program, men sedan inte läser vidare. Det visar att dimensioneringen av gymnasieprogrammen i högre grad måste anpassas efter vad arbetsmarknaden behöver.
Kompetensbristen är tydlig i hela landet och märks över hela arbetsmarknaden.
Mest kännbar är den för arbetsgivarna inom industrin, samhällsbyggnadssektorn, fordonsbranschen, besöksnäringen och välfärden.
Svårigheterna att anställa leder till sämre lönsamhet och tvingar underbemannade företag att tacka nej till nya order eller uppdrag.
Ulrica Bennesved vill se ett större fokus på utbildningar till bristyrken och efterlyser en uppvärdering av praktiska yrkeskunskaper.
- Vi måste få fler att söka sig till utbildningar som leder till jobb direkt efter examen. Sverige kan inte fortsätta att låta så många gå från utbildning till arbetslöshet för att deras kunskaper inte motsvarar vad som efterfrågas av företagen, säger Ulrica Bennesved.
Hans Nilsson